Doorzoek volledige site
16 december 2014 | KEVIN MOENS

Bontinck Architecture renoveert handelsruimtes in Hasselt voor Kruidvat en Galeria Inno

Met de nodige grandeur maakte de stad Hasselt de langverwachte terugkeer van de Galeria Inno bekend. Bontinck Architecture and engineering tekende de plannen voor de renovatie van twee voormalige handelsruimtes. Daarbij opteerde het bureau voor gezandstraald Carrara-marmer voor de nieuwe gevel, een primeur in België volgens het bureau. 

De renovatie richtte zich op de twee handelsruimtes waarin vroeger de Gosport en het Kruidvat zich bevonden met een bovenliggende parkeergarage in het winkelcentrum van Hasselt. Het L-vormige pand is nu de thuishaven van deze twee handelszaken: een Kruidvat-drogist en een Galeria Inno-vestiging van 8550 m² verspreid over 4 verdiepingen. Sinds zijn verdwijning in de jaren 80 keert de Inno terug in hetzelfde pand in het centrum van Hasselt. Hierdoor ontstaat werkgelegenheid goed voor 120 banen.

 

Verticaal gevoel

De renovatie optimaliseert de winkelervaring en herdenkt de inrichting en de circulatiekernen van het volledige pand. De gevel in de Koning Albertstraat wordt gevormd door de in de winkelstraat aanwezig zijnde knik te accentueren. Een donkere band geeft binding en eenheid aan de gevel die zeer breed is ten opzichte van de omgeving. Een opwaarts gevelpatroon in marmer geprojecteerd op de gevel geeft samen met de donkere band een verticaal gevoel in het stedelijk weefsel.

 

Bestaand pand

De grootste uitdagingen waren volgens Bontinck Architecture naast de grootte van het project in de binnenstad van Hasselt ook de mobiliteit, de toegankelijkheid, de brandveiligheid en het genereren van  voldoende winkeloppervlakte voor Galeria Inno Inno in een bestaand gegeven. Verder was ook de snelheid van het project een grote uitdaging. Vanaf de eerste krijtlijnen van het ontwerp werd het project na iets meer dan een jaar opgeleverd.

 

Primeur

De opwaardering van een grote gevel in één van de drukste winkelstraten van Hasselt met een nieuwe façade staat centraal. Volgens het architectenbureau werd is dit project het eerste gebouw in België dat gezandstraald Carrara-marmer aan de gevel heeft hangen.