Doorzoek volledige site
17 december 2014 | MARIJKE MARIS

Hotel El Blok: een blok koraal

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily

El Blok is een boetiekhotel in Esperanza, een rustig stadje aan de zuidkant van het eiland Vieques, gelegen op 13 km voor de oostkust van Puerto Rico. Je vindt het hotel, een ontwerp van FUSTER + architects, langs de waterkant. Het compacte gebouw herbergt 23 kamers, een restaurant, een dakterras met jacuzzi en parkeergelegenheid.

Het hotel is geïnspireerd op een blok koraal en verwijst qua vorm, dichtheid en doorlaatbaarheid naar de koraalriffen, net buiten de kust. De buitenkant van het hotel bestaat uit GfRC-panelen (glasvezel versterkt met beton). Deze panelen dienen als een soort doorlopend scherm voor de balkons, ze filteren natuurlijk licht en frisse lucht. De patronen die zo ontstaan, vormen een voortdurend veranderende versiering van het hotel. Sommige panelen kunnen open en zorgen voor een ononderbroken uitzicht. De gebogen vormen van El Blok verwijzen naar de golvende lijn van de Caribische kust en van de aangrenzende weg.

De naakte betonnen trap, waarlangs je het hotel betreedt, ontvouwt zich als een waaier en leidt naar de tweede verdieping. Daar bevindt zich het restaurant van het hotel, met een ruim, open terras. De kamers liggen op de volgende twee verdiepingen. Ze zijn georganiseerd rond een centraal gelegen, ovale patio, die typisch is voor de inheemse Caribische architectuur. De organische en poreuze sfeer van het hotel, zet zich verder binnen de microkosmos van elke kamer. Het hotel eindigt in een dakterras met een natuurijk verlichte jacuzzi en licht- en ventilatieschachten. Deze laatste dienen om dienstleidingen te herbergen maar ze zorgen ook voor een verticaal rustpunt aan de horizon.

Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit naakt beton. De vloer is bedekt met hydraulische betontegels, speciaal ontworpen voor het hotel. De plattegrond van het gebouw en de kleuren van het Caribisch gebied, bepalen mee het patroon van de tegels. Het houtwerk komt grotendeels uit lokale bossen.

El Blok streeft naar een LEED Gold certificering. Het ontwerp en de compacte organisatie helpen immers om de fysieke en ecologische voetafdruk te minimaliseren. Bovendien maakt het gebouw maximaal gebruik van natuurlijk licht en ventilatie. Het dak en de wand zijn thermisch zeer efficiënt. Daarnaast verzamelt men op het dak ook regenwater voor hergebruik.

 

GERELATEERDE DOSSIERS