Doorzoek volledige site
17 december 2014 | MARIJKE MARIS

Kleurrijke koten

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily

Wat verwachten mensen van een groot wooncomplex? Dat het efficiënt is in gebruik. Rechte hoeken, paden en pleinen, symmetrische banken en groene ruimten laten toe dat stedelijke, kostbare oppervlakte optimaal benut wordt. Maar symmetrie en efficiëntie kunnen ook koud en statisch zijn. En denk dan maar eens aan kronkelende, middeleeuwse straatjes met hun onregelmatige gevels, die charme, warmte en veiligheid uitstralen. Het complex van studentenwoningen, van Kresings GmbH, aan de Boeselagerstraße in Münster, integreert al deze ideeën.

Het project bestaat uit het vier gebouwen die individueel verschillend lijken. Die indruk wordt vooral gewekt door de manier waarop de architecten ze plaatsten. Verder zijn er ook geen rechte hoeken te vinden en hebben de korte zijden van de woonblokken verschillende lengtes. Deze kleine verschuivingen alleen al veroorzaken dynamiek. De blokken zijn asymmetrisch gerangschikt ten opzichte van elkaar. Op plaatsen waar de gebouwen elkaar bijna raken, creëren ze smalle doorgangen, terwijl verrassende driehoekige pleintjes ontstaan, daar waar ze verder van elkaar liggen.

De vier studentenhuizen vormen vier gesloten binnenplaatsen. De blokken zijn rustgevend en intiem, maar definiëren ook duidelijk de gedeelde plaatsen van de woongemeenschap. Ze bestaan elks uit vier huizen en vier achterhuizen waardoor er hoeken en bochten ontstaan, grote, open ruimtes en kleinere pleintjes. Je hebt er ook een prachtig, diagonaal uitzicht op de binnenplaatsen. Elk blok telt drie verdiepingen en lijkt eerder klein en gedetailleerd, maar kent desondanks toch een zijdelingse lengte van 75 meter.

De kleuren van de gevels zorgen voor levendigheid: tomaatrood, zongeel, grasgroen en blauw. Deze laatste kleur werd gecreëerd door Yves Klein en herinnert mensen aan de hemel, de zee, de zon en de zuidelijke landen. Gecombineerd met witte, onregelmatig geplaatste frames rond de ramen, roept het geheel associaties op met een mediterrane, ontspannen, jonge, speelse sfeer.

De appartementen variëren van 25 m² tot 180 m² en hebben 1, 2 of 3 kamers. Het complex, dat werd opgericht in passiefbouw, laat een gemengde vorm van samenleven toe, van studenten tot gezinnen en ouderen. Je vindt ereen café, een kiosk, een dagopvang voor kinderen, een wasserette en andere gemeenschappelijke voorzieningen.