Doorzoek volledige site
31 december 2014 | HANNE GOOSSENS

520 ontwerpers voor NAV-infosessie over BEN-woningen

Tim Van Wichelen voor NAV Illustratie | NAV
Illustratie | NAV

Binnen zes jaar, tegen 2021, wilt Vlaanderen het maximale E-peil doen dalen en daarvoor bijna-energieneutraal (BEN) bouwen. De belangstelling voor zogenaamde BEN-woningen neemt bij architecten fors toe. NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, organiseerde vorig jaar een doelgerichte infosessie hieromtrent.

Zo’n 520 ontwerpers gingen eind november of begin december naar de infosessie Betaalbaar + Duurzaam + BEN2021 Bouwen om te proeven van een concreet en realistisch project. Hierbij probeerde NAV heel wat clichés in de kiem te smoren. De ontwerpers vernamen hoe ze op een duurzame en betaalbare manier een BEN-gebouw kunnen realiseren. Ze kregen ook extra tools toegereikt voor de kostenoptimalisatie met als doel de meerkost voor zo’n gebouw zo beperkt mogelijk te houden.

Verwachtingen

NAV-energieconsulente Angeliques Verspeurt verduidelijkte wat men mag verwachten van BEN-woningen in 2021. Ze lichtte daarbij ook toe wat een BEN-gebouw juist is. Aansluitend ging Marianne Lefever, Technical Advisor bij 3E, dieper in op de pijlers van het pilootproject De Duurzame Wijk van Wienerberger. Het architectenbureau zegt zich bewust niet te hebben bediend van allerlei technische hoogstandjes om het E-peil onder de limiet te brengen. In plaats daarvan heeft het bureau vanuit een nuchtere bouwlogica op de traditionele manier en met een gezonde kijk op het budget verschillende scenario’s uitgewerkt. 

GERELATEERDE DOSSIERS