Doorzoek volledige site
26 december 2014 | MARIJKE MARIS

Spiegelpaviljoen op Sziget festival in Hongarije

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily

Met hun winnende inzending voor het Hongaarse Sziget festival, één van Europa's toonaangevende muziekfestivals, creëerde Studio Nomad een installatie om bezoekers 'terug naar de natuur te roepen'. Hun spiegelpaviljoen is eenvoudig maar het zorgt voor een krachtige ervaring. Meer dan 1200 reflecterende kunststofplaten lijken het omliggende bos in stukjes te breken.

Eenvoud

Het festival duurt welgeteld 1 week. De installatie is dan ook ontworpen om zowel gemakkelijk op te bouwen als snel weer te ontmantelen. Terwijl meer en meer vergelijkbare projecten vertrouwen op digitale kaarten en LED-visuele effecten, probeerde Studio Nomad voor deze uitdaging alleen elementaire architectonische gereedschappen en elementen te gebruiken.


Spiegels

Spiegels werden een krachtig hulpmiddel. Het designteam vertrouwde alleen op het natuurlijke licht en het bestaande landschap van de site. Geïnspireerd door de camouflage patronen van oorlogsschepen uit de Tweede Wereldoorlog, verwerkten ze een geruit patroon van spiegels, opgehangen aan een onzichtbare structuur tussen de bomen. Het patroon van de spiegels laat kijkers toe om tegelijkertijd, doorheen de installatie, het landschap op de achtergrond te zien, terwijl de reflecties van de spiegels hun zicht ook fragmenteert. Zo maakten ze een dynamische visuele collage van gebroken licht.

Het resultaat is een 25 meter lange, gebogen wand tussen de bomen, waarin bezoekers even gedesoriënteerd raken tijdens een poging om voor- en achtergrond van elkaar te onderscheiden.