Doorzoek volledige site
02 januari 2015 | MARIJKE MARIS

COBE wint Adidas wedstrijd

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

De Deense studio COBE won een wedstrijd om een nieuw gebouw voor het hoofdkantoor van Adidas te ontwerpen. Het wordt een ruitvormig pand met tal van wintertuinen. Adidas wil zijn hoofdkwartier, gelegen op de World of Sports Campus in Herzogenaurach, Duitsland, omvormen tot een toeristische attractie. Het nieuwe complex, dat de naam Adidas Meet & Eat zal dragen, is er een onderdeel van.

Een flexibel ontwerp

COBE voorziet in het 11000 vierkante meter grote gebouw een conferentiecentrum, een restaurant voor medewerkers en een showroom. Lommerrijke wintertuinen - ingesloten groene ruimtes - verspreid doorheen de constructie, creëren ruimtes voor het personeel om te lunchen of vergaderen.

'Adidas Meet & Eat heeft vele functies, zowel intern als publiek. We kozen daarom voor een ontwerp dat vooral multifunctioneel en flexibel is', aldus Dan Stubbergaard, oprichter en creatief directeur van COBE. 'Het design zorgt dat het gebouw aangepast kan worden aan verschillende sociale contexten.'


Glazen wanden en iconisch dak

De ramen lopen van vloer tot plafond en omringen de vier zijden van het gebouw. Hierdoor valt er veel natuurlijk licht binnen. De glazen wanden helpen ook om een visuele verbinding te maken met de omliggende campus. In de warmere zomermaanden gaan de transparante muren open, om ventilatie mogelijk te maken en de behoefte aan airconditioning te verminderen.

'De structuur vloeit samen met het landschap van het bestaande terrein. Het is een open, groen en gastvrij gebouw dat alle leden van de Adidas-familie verzamelt: medewerkers, atleten en bezoekers. Daarnaast herbergt het ook meerdere functies onder één dak", zegt Stubbergaard. 'Het iconische dak rust als een tapijt over het geheel. Het verbindt alle onderdelen en creëert een gebouw dat overspoeld wordt met licht".


Succesvol jaar

COBE werd gekozen uit een shortlist van 30 architectenbureaus, waaronder ook Zaha Hadid Architects. Met deze overwinning sluit het bureau een succesvol jaar af. De architecten onthulden immers onlangs ook hun competitie winnend ontwerp voor een uitbreiding van de hoofdzetel van het Rode Kruis in Kopenhagen.