Doorzoek volledige site
02 januari 2015 | MARIJKE MARIS

Het Olympisch Unity House

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

De Deense firma 3XN toonde de eerste beelden van haar ontwerp voor de nieuwe hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne, Zwitserland. Volgens 3XN, zal het gebouw een 'dynamische, golvende gevel' hebben en een 'open en flexibel' interieur. Het 'Olympisch Unity House' bestendigt de bestaande operaties van het IOC rond Lausanne. Het creëert kantoren voor maximaal 600 medewerkers aan de rand van het meer van Genève.

 

Symboliek

'In erkenning van de symboliek van de Olympische Spelen en de behoeften van de organisatie, stelt het ontwerp de volgende punten centraal: beweging, flexibiliteit en duurzaamheid,' zegt Jan Ammundsen, senior partner bij 3XN. Eerdere projecten van dit bureau zijn onder meer het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Kopenhagen.

'Met zijn dynamische, golvende gevel, ziet het gebouw er vanuit alle hoeken anders uit. Het brengt de energie van een atleet tot leven,' voegt Ammundsen toe. Hij legt uit dat het gebouw 'zo weinig mogelijk structurele beperkingen' heeft. 'De open en flexibele omgeving past zich aan aan verschillende werkstijlen, nu en in de toekomst. Ons ontwerp is ook bedoeld om de interactie, de communicatie en het delen van kennis bij medewerkers te stimuleren.'


Oud en nieuw

Het nieuwe hoofdkantoor bezet 24000 vierkante meter en zal gebouwd worden op een terrein tegenover Château de Vidy, de historische thuisbasis van het IOC. Het designteam zegt dat de structuur de erfenis van het oude gebouw en de parkachtige omgeving respecteert.

Energie-efficiënte systemen vormen een integraal onderdeel van het ontwerp. Er zal water uit het meer gepompt worden, er komen fotovoltaïsche panelen en een optimalisatie van de inval van daglicht.