Doorzoek volledige site
07 januari 2015 | KEVIN MOENS

De 10 meest gelezen artikels van 2014

Als we terugkijken op architecturaal 2014, is ‘bouwmeester’ het woord van het jaar binnen de sector. Kristiaan Borret werd bedankt voor bewezen diensten maar mag intussen opnieuw aan de slag in Brussel. De plannen van de nieuwe regering voor het Team Vlaams Bouwmeester bleken echter hét hot topic van 2014. Een overzicht.

10. Juul Vanleysen legt boeken neer van architectenbureau

Architect-zaakvoerder Juul Vanleysen legde in 2014 de boeken neer van zowel Holistic Architecture als MaterialSource. Een spijtige zaak, want Holistic Architecture mocht terugblikken op heel wat boeiende projecten waaronder het administratief centrum van Houthalen-Helchteren. Dit faillissement liet op pijnlijke wijze zien dat de wedstrijdcultuur meer en meer een bedreiging vormt voor de architectuursector. (lees meer)

 

9. CAAN architecten voltooit kantoorproject Hectaar in Roeselare

De opdracht vooropgesteld door de bouwheren (Jan Masschelein en Mathias Van Daele, Hectaar) bestond erin op een klein hoekperceel van een voormalig tankstation een kantoor te bouwen. Dit terrein is gelegen op een druk kruispunt langs de ringweg met een invalsweg tot het centrum van Roeselare. (lees meer)

 

8. Eerste reacties op afschaffing Vlaams Bouwmeester

In het voorjaar van 2014 publiceerde Architectura een kritische evaluatie van de huidige invulling van het Vlaams Bouwmeesterschap. Uit gesprekken met een aantal architectenbureaus was immers gebleken dat er een onvrede leefde over de huidige gang van zaken. Dat de functie van de Vlaams Bouwmeester zou ingekanteld worden in de administratie, hield echter niemand voor mogelijk. (lees meer)

 

7. Meergezinswoningen: het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag?

Volgens Filip Canfyn worden meergezinswoningen ten onrechte door ontwerpers, de Vlaamse Bouwmeester en het vastgoedmilieu gepromoot als de noodzakelijke toekomst voor residentieel Vlaanderen. Hij schreef zijn bedenkingen neer in een uitvoerig essay. (Onderstaand essay verscheen reeds, in een andere versie, in het tijdschrift “Ruimte en Maatschappij”.) (lees meer)

 

6. Opinie (Marc Dubois) - Gent: een witte olifant naast het Geeraard de Duivelsteen

De gustibus non est disputandum. Een waarheid als een koe, maar niet in de architectuurwereld der voor- en tegenstanders. Zo maakte architect en eveneens hoofddocent van de faculteit Architectuur LUCA KULeuven Marc Dubois gewag van een witte olifant die is opgedoken in het Gentse, naast het Geeraard de Duivelsteen. Vol ongeloof kroop hij in zijn pen. (lees meer)

 

5. De Praatstoel: Simon Vermote (Simon Vermote Architectuur)

Ir. Architect Simon Vermote won in februari 2014 de persprijs van Batifaçade voor de renovatie van zijn eigen woning. De renovatie die eigenlijk een renovatie van een renovatie was, bestond uit het aanbrengen van houten latten tegen de gevel. De Gentse architect heropende daarmee de oorspronkelijke gevel die verborgen geraakte onder een bijgebouwd plat dak. Deze visie van openheid en creativiteit loopt als een rode draad doorheen in elk project van de jonge dertiger. (lees meer)

 

4. Jaspers-Eyers, SAQ, MASS Architects en Michel Janssen ontwerpen nieuw stadhuis Hasselt

In 2018 verhuizen de Hasseltse stads- en OCMW-diensten naar een nieuw gemeenschappelijk stadhuis. Het ontwerp omhelst een combinatie van erfgoed - de oude kazerne - en moderne architectuur - een nieuwbouw met opmerkelijke spiegel. De plannen zijn van Jaspers-Eyers Architects, SAQ Architects, MASS Architects en Michel Janssen. Kumpen en Democo gaan het stadhuis bouwen. (lees meer)

 

3. Architectura.be neemt de Vlaamse Bouwmeester onder de loep

Met het ontslag van Kristiaan Borret is er weer bijzonder veel inkt gevloeid over zin en onzin van het bouwmeesterschap en over de concrete invulling die eraan gegeven werd en wordt door onder meer Borret en Peter Swinnen. Architectura stelt vast dat de meeste architecten het bouwmeesterschap an sich wel genegen zijn, maar dat velen zich vragen stellen bij de manier waarop het Vlaams Bouwmeesterschap vandaag wordt ingevuld. (lees meer)

 

2Recht van antwoord van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen

Peter Swinnen was verbolgen over het opiniestuk dat Architectura.be  in samenspraak met meerdere Vlaamse architecten publiceerde over de Vlaamse Bouwmeester. Architectura wilde alle visies over deze thematiek aan bod laten en publiceerde daarom graag integraal de repliek van Peter Swinnen. (lees meer)

 

1. “Matexi brengt Bouwmeester op oneerlijke wijze in diskrediet”

In de Bouwmeester-discussie stonden de projectontwikkelaars en de architecten lijnrecht tegenover elkaar. Architectuurcriticus Marc Dubois trok van leer tegen Matexi dat in De Standaard de afschaffing van de Bouwmeester verdedigde. (lees meer)