Doorzoek volledige site
21 april 2010

Gallo-Romeins Museum Tongeren genomineerd voor Museum-oscars

Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren is genomineerd voor de 'Museums & Heritage Awards for Excellence', een prestigieuze internationale museumprijs. Het museum werd vorig jaar opnieuw in gebruik genomen na een grondige renovatie naar de plannen van De Gregorio & Partners en Niek Kortekaas.

Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren is genomineerd voor de ''Museums & Heritage Awards for Excellence'', een prestigieuze internationale museumprijs. Het museum werd  vorig jaar opnieuw in gebruik genomen na een grondige renovatie naar de plannen van De Gregorio & Partners en Niek Kortekaas.

Samen met vier andere projecten werd het museum opgenomen op de shortlist in de categorie ''International Award''. Volgens de nomitatiejury verdiende het Gallo-Romeins Museum de nominatie voor de manier waarop bezoekers op een uitzonderlijke en kwaliteitsvolle manier leren over het verre verleden. De Awards worden uitgereikt op 12 mei 2010 in Londen.

    

Foto's: Philippe Van Gelooven


Stedelijke integratie

In een interview met www.vlaamsearchitectuur.be liet Alfredo De Gregorio weten dat de sterkere stedelijke integratie en een grotere ingetogenheid volgens hem het grote verschil vormde met het vorige museum. “Het creëren van een rondgang rondom de basiliek voegt een heel stukje nieuw Tongeren toe aan de stad. En de Tongenaren kunnen nu voor het eerst de achterkant van de basiliek zien. De vroegere grote glazen wand hebben we vervangen door een bewust gefragmenteerd contact met de basiliek via meerdere strategisch opgestelde raamopeningen.  Al wandelend door het museum kan je telkens andere aspecten van de basiliek ontdekken.”

Voor het volledige artikel over de renovatie van het museum, klik hier
Alfredo De Gregorio legt aan www.vlaamsearchitectuur.be uit dat de sterkere stedelijke integratie van het museum een van de belangrijkste troeven vormt van het museum.