Doorzoek volledige site
14 januari 2015 | TIM JANSSENS

Casa Flotanta: zwevende houtstructuur in de tropen

Illustratie | Andres Garcia Lachner
Illustratie | Andres Garcia Lachner

Zich vestigen aan de vredige kust Costa Rica, dat was de ultieme wens van familie Gooden-Nahome. Een intensieve zoektocht leidde hen naar een ongelooflijk terrein, hangend over de oceaan. Het grootste deel bevindt zich op een forse helling, zodat je enkel op het hoger gelegen gedeelte kan genieten van zicht op zee. Dit alles vormde een interessante uitdaging voor het ontwerp van het gebouw. “We zagen dit specifieke kenmerk van de site als een kans, en dus niet zozeer als een beperking. We hebben voor deze bijzondere omstandigheden dan ook een adequaat architecturaal antwoord bedacht.” 

“In het begin van onze denkoefening hebben we bestudeerd of het mogelijk was om grote steunmuren te bouwen en in te grijpen in het terrein om de woning te installeren – een typische techniek die in die regio vaak gebruikt wordt. Uiteindelijk hebben we dan toch geopteerd voor een oplossing die het tegenovergestelde beoogt. We hebben de woning op palen gezet om de indruk te geven dat ze in de lucht zweeft, boven de heuvelflank uit. Op die manier hebben we de kosten die verbonden zijn aan de plaatsing van steunmuren rond de site kunnen uitsparen.” Deze beslissing, genomen op basis van een flinke dosis gezond verstand, resulteerde in een elegant, low impact-project dat de omliggende natuur veel sterker respecteert: de helling, de ondergrond, de vegetatie, het water en de dieren kunnen vrij hun gang gaan onder het gebouw. Deze luchtconstructie uit hout en bamboe speelt met licht en transparantie en lijkt letterlijk te ademen. Dankzij haar hoge positie op de helling biedt ze een spectaculair uitzicht op de oceaan.

Het hout in de constructie bewijst zijn waarde op verschillende niveaus: als zonwering, in de structuur, in het binnen- en buitenschrijnwerk, enzovoort. De natuurlijke betrouwbaarheid en uitstekende ventilatiekenmerken van het hout, die samenhangen met de lichtheid van het materiaal, maken dat het een uitstekende keuze is voor deze feeërieke locatie.

Noot: dit artikel verscheen eerder in Architraaf

GERELATEERDE DOSSIERS