Doorzoek volledige site
16 januari 2015 | JEROEN SCHREURS

Sociale woningen geven Ninoofs binnengebied opwaardering

De nieuwe weg zorgt voor twee deelprojecten, één aan de weg zelf, één in het binnengebied

Tegen 2025 moet 9 procent van de woningen van Vlaamse gemeentes sociale woningen zijn. Ninove zet een grote stap voorwaarts op dat vlak met de bouw van 52 sociale appartementen op de verlaten bedrijfsruimte tussen de Fernand Tavernestraat en de terreinen van het Sint-Aloysiuscollege.

Het project maakt deel uit van het BPA Doornwijk en voorziet in de bouw van 52 sociale appartementen en de omgevingswerken rond de gebouwen, de aanleg van een nieuwe binnenweg en riolering. Door die nieuwe weg ontstaan 2 deelprojecten: één langs beide zijden van de weg en één in het achtergelegen binnengebied. Dat laatste is al een tijdje een moeilijk toegankelijke, onaangename en verwaarloosde ruimte. Daar probeerde Architectenbureau Grosjean iets aan te doen. Ursula Grosjean: “Het centrale bouwvolume, toch vrij groot qua schaal, begrenst nu een rustig binnenplein. Het is een U-vormig volume, met de zuidkant als voorgevel en ‘leefkant’ van het gebouw. De robuuste en gesloten noordgevel vormen dan weer een buffer naar de activiteiten in en rond het schoolgebouw en de speelplaats die achter het project liggen. De vormgeving en oriëntatie van de appartementen en de circulatiepatronen binnen het stedelijk weefsel zorgen zo voor sociale controle en leefbaarheid. Alhoewel het totaalproject 52 wooneenheden voorziet, heeft het toch weinig impact op het algemeen straatbeeld.”

 

Patio’s

Grosjean plande de gebouwen langs de nieuwe doodlopende straat symmetrisch in. Ze vormen een toegangspoort naar het nieuwe binnengebied. Het gabarit van de bestaande woningen in de hoofdstraat werd gerespecteerd, met 2 bouwlagen en een dakvolume. De inklemming van de gebouwen tussen de smalle ommuurde stadstuinen en de nieuwe straat maakten dat privacy en lichtinval belangrijke aandachtspunten waren bij het ontwerp. Grosjean: “Op het gelijkvloers creëerden we daarom patio’s, zo maakten we wisselende zichten en lichtinval  mogelijk met een minimale impact op de aanpalende tuinen. We kozen daarnaast voor een doorgedreven isolatie en stellen bij uitvoering hoge eisen naar luchtdichtheid.”