Doorzoek volledige site
20 januari 2015 | GEERT VERHEYEN

Uitkijktoren Sahara nadert voltooiing

De 30 meter hoge uitkijktoren die in Lommel gebouwd wordt beschikt over drie platformen die je een wijde blik op de omgeving bieden.

De 30 meter hoge uitkijktoren die in Lommel gebouwd wordt, een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Ateliereen in samenwerking met MamuArchitects uit Hasselt dat volgde na een studie van AB Associates, nadert zijn voltooiing. Hoofdaannemer Kametal uit Halen heeft er in elk geval al voor gezorgd dat de volledige hoogte bereikt is.

De constructie beschikt over drie platformen die je een wijde blik op de omgeving bieden. De toren kan vanaf het voorjaar beklommen worden. De vormgeving en materialisering moeten passen in de natuurlijke omgeving en de toren moet toegankelijk zijn voor een breed publiek, waarbij kinderen een belangrijke groep zijn. Er zijn speciale kijkgaten gemaakt in het hout zodat ook kleinere kinderen die niet boven de reling uit kunnen kijken van het uitzicht kunnen genieten. Daarnaast dient het een robuust, veilig en duurzaam project te zijn, dat weinig onderhoud vergt.

De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken. Dit is constructief een efficiënte vorm en het levert tegelijkertijd ook een interessant beeld op. Dit principe zorgt er namelijk voor dat de aanblik vanuit verschillende perspectieven telkens anders is. Zo lijkt de toren vanaf sommige plekken zelfs scheef te staan.

Het laagste platform, dat met een hellingbaan toegankelijk is, biedt een beleving aan mensen die minder goed ter been zijn. Halverwege - op 18 meter hoogte -  is er een tweede platform. Bovenop is er een groot platform dat rondom vrij uitzicht biedt, bij helder weer kan men tot wel 30 km ver zien.

De locatie “Lommelse Sahara” heeft geleid tot een opmerkelijke keuze voor het toegepaste gevelmateriaal: touw. Hiermee worden de glooiende duinen van de Sahara uitgebeeld. Omdat er zelden of nooit gebruik gemaakt wordt van touw in de bouw was het eindbeeld moeilijk te voorspellen. Speciale aandacht ging ook naar de detaillering hiervan en de duurzaamheid van het touw in de buitenlucht.

Alle toegepaste materialen zijn duurzaam en onderhoudsvrij. De stalen constructie is gegalvaniseerd. Het toegepaste touw is van polypropyleen en is goed bestand tegen vocht en verwering. Het hout dat gebuikt is bij de relingen is onbehandeld Western Red Cedar, het heeft een FSC-keurmerk en is ook onderhoudsvrij.

Vanwege de grote afmetingen van de stalen delen is voor het galvaniseren gebruik gemaakt van het grootste zinkbad in België.