Doorzoek volledige site
22 januari 2015 | KEVIN MOENS

Boek: “Traagheid en urgentie” (a33 architecten)

Illustratie | http://www.l-ont.be/
Illustratie | http://www.l-ont.be/
Illustratie | http://www.l-ont.be/
Illustratie | http://www.l-ont.be/
Illustratie | http://www.l-ont.be/
Illustratie | http://www.l-ont.be/

Naar aanleiding van zijn 20-jarig bestaan publiceerde a33 architecten  'Traagheid en urgentie', een overzicht van zijn gerealiseerde projecten. Tien daarvan krijgen een gedetailleerde toelichting in woord en beeld. Geïnteresseerd in dit overzichtswerk? Dan hebben we goed nieuws voor u, want Architectura.be mag 3 exemplaren wegschenken!

In een goed gestoffeerd voorwoord doet a33 architecten de titel ‘Traagheid en urgentie’ uit de doeken aan de hand van twee citaten.

“Er is maar één manier om zich te ontwikkelen die voor een maatschappij als geheel voordelen oplevert en dat is ontwikkeling in een traag tempo, maar met een  lange termijnvisie.” (Balkrishna Doshi, Indisch architect, °1927).

“Iedere verandering begint met een gevoel van urgentie. Als dat afwezig is, bouw je de verandering op de verkeerde basis. Echte urgentie is gedreven door een diep gewortelde overtuiging dat er grote kansen en problemen liggen dei om een antwoord vragen. Het is een gevoel dat rechtstreeks uit de onderbuik komt. Echte urgentie leidt tot alert gedrag. Je maakt instinctief onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke zaken.” (John Kotter, professor bedrijfsmanagement, Harvard, °1947)

 

Traagheid, context, grensoverschrijdend ontwerp

A33’s eigen filosofie is gestoeld op drie pijlers: Traagheid, context en grensoverschrijdend ontwerp. Aan de hand van 10 projecten maakt het bureau zijn verhaal concreet. “Tien projecten, verschillend van schaal, van functie, van omgeving, vaak met een inspirerende opdrachtgever, illustreren een verhaal over het engagement van een architectenbureau tussen traagheid en urgentie, met beide voeten op de grond, in de wereld van vandaag,” klinkt het.

Het boek toont vervolgens 10 projecten, telkens voorzien van een gedetailleerde projectbeschrijving en sprekend beeldmateriaal met daarbij verduidelijkende schetsen. De Nederlandstalige teksten worden per project steevast vergezeld van een Franse en een Engelse versie.

Een projectoverzicht dat alle verwezenlijkingen toont van 1994 tot heden van het bureau, is het sluitstuk van een overzicht van twee decennia doordachte architectuur, onderbouwd door zowel het filosofische woord als de bouwkundige daad.

 

Win een exemplaar!

Zin om een exemplaar van ‘Traagheid en urgentie’ een warme thuis aan te bieden in jouw boekenkast? Neem dan zeker deel aan deze wedstrijd waarin Architectura.be 3 exemplaren mag wegschenken.

De wedstrijdvraag luidt als volgt: “Hoeveel leden telt het team van a33?” (tip)

Het antwoord stuur je naar kevin@architectura.be met de vermelding Wedstrijd a33. Vermeld ook zeker jouw adres. Deelnemen kan tot woensdag 28 januari. De drie winnaars worden kort daarna gecontacteerd. Succes!

GERELATEERDE DOSSIERS