Doorzoek volledige site
28 januari 2015 | MARIJKE MARIS

Nieuw hoofdkantoor van Le Monde in Parijs

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

Architectenbureau Snøhetta won een wedstrijd om het nieuwe hoofdkantoor van de Franse krant Le Monde, in Parijs, te ontwerpen. Snøhetta (Oslo, New York) werkte hiervoor samen met lokale studio SRA. Ze creëerden een verwrongen gebouw dat in het midden in een boog overgaat en zo een nieuw openbaar plein omlijst.

Relatie met het publiek

'De groep Le Monde is een media-icoon. Haar lange reputatie van integriteit en kwaliteit is een maat voor mediahuizen van over de hele wereld', zegt Snøhetta mede-oprichter en partner, Kjetil Thorsen. Volgens Thorsen, zal het ontwerp gericht zijn op de relatie tussen de krant en het publiek.

'De media is in volle ontwikkeling en in het bijzonder de toekomstige relatie met haar lezers. De media publiceert op verschillende platforms en staat zo in verbinding met een breed publiek. De groep Le Monde kiest hierbij alvast voor een ruim, open en toegankelijk model', vertelt hij.

Thorsen zinspeelt ook op de recente terreuraanslagen in Parijs, die gericht waren op de medewerkers van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo: 'Wij erkennen het belang van deze taak ook in het licht van de huidige discussies over de vrijheid van meningsuiting'.

De timing van het voorstel, slechts twee weken na de aanval op Charlie Hebdo, echoot de ingebruikname van de Hearst Tower in New York - het hoofdkwartier van één van Amerika's grote media bedrijven - kort na de aanslagen op het World Trade Center in 2001.


Het gebouw

Een 'korrelige matrix van glas' zal de buitenkant bekleden. Deze kent een verschillende mate van transparantie: het gebouw is tegelijk doorschijnend én ondoorzichtig. Van op een afstand lijkt het ontwerp homogeen, van dichtbij bekeken wordt het echter veel complexer.

Het openbaar plein in het midden van het gebouw, verdeelt de structuur in twee, verbonden helften. De eerste helft, met uitzicht op de straat en de Seine, zal onder andere een bezoekerscentrum en een auditorium bevatten. De tweede helft, met uitzicht op het spoor, zal over een café beschikken.

Het gewelfde plafond boven het centrale plein zal worden bezaaid met een programmeerbaar raster van LED-verlichting, ontworpen om 'de voorbijgaande stroom van informatie' te vertegenwoordigen, net zoals wolken of sterren bewegen langs de hemel.