Doorzoek volledige site
30 januari 2015 | JEROEN SCHREURS

Uitbreiding secretariaat van Tennis Vlaanderen met hints naar de sport (Architects in Motion)

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | AIM
Illustratie | AIM
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | AIM
Illustratie | AIM
Illustratie | AIM
Illustratie | AIM
Illustratie | AIM

Het Algemeen Secretariaat van Tennis Vlaanderen, het voormalige VTV, was gevestigd op de 4de verdieping van het kantoorgebouw boven de Louizapoortgalerij in Brussel. Het werkplatform bestond uit een aaneenrijging van inmiddels gedateerde aparte kantoorruimten. De nood aan uitbreiding en vernieuwing dreef Tennis Vlaanderen er toe om ook de 5de verdieping aan te kopen. Voor de herinrichting en verbouwing stonden daarom 2 bouwlagen ter beschikking. Architects in Motion, stond in voor het ontwerp, onder leiding van Peter Mertens en Mieke Goris.

Functionaliteit, flexibiliteit, uitstraling en een dynamische en hedendaagse werkomgeving waren de voornaamste ontwerpaccenten. Voor een optimaal rendement koppelden de architecten de 2 bouwlagen aan elkaar door een vloer door te breken en een interne duplextrap toe te voegen. Bezoekers kunnen daarbij binnenkomen via beide verdiepingen.

 

Back- and front-office

Als backoffice-gedeelte verzamelt de 4de verdieping alle administratieve diensten. De medewerkers werken er vanuit een landschapsplatform met 24 werkplekken. Die landschapssetting ondersteunt een optimale onderlinge interactie en er zijn uitwijkplekken voor intern overleg in booths of stilteboxen.
De 5de verdieping groepeert refter, ontvangst- en vergaderruimten in een polyvalente omgeving. Dit frontoffice-gedeelte kan verschillende gebruiksmodi aannemen: vergaderruimten, cafetaria, auditoriumopstellingen, foyer, wachtruimte en avondevents. Voor meetings staan er drie vergaderruimten ter beschikking, gescheiden door flexibele akoestische wanden. Daar zijn settings mogelijk van 6 tot 40 personen en in auditorium-opstelling kan een groep tot 72 personen plaatsnemen.

 


Tennis

Lokaalbenamingen zijn gebaseerd op tennistermen. Enerzijds is het een ludieke connectie met de sport, anderzijds onderstreept het de multifunctionaliteit en fixeert de naam zich niet op een functie ‘an sich’. Voor het kleurgebruik gingen de ontwerpers dan weer uit van de archetypische tennisvelden ‘gravel’ en ‘grass’. Rood en groen als kleuraccenten en zwart en wit als basis voor de nodige rust en klasse.

 


Akoestiek en technieken

Tussen de balken van de betonnen ribbenvloer werden geluiddempende matten aangebracht. Samen met het tapijt vormen die de basis voor een algemeen akoestisch comfort. Dat comfort komt ook terug in de vergaderruimten, die worden gescheiden door akoestische wanden. De booths zijn eveneens akoestisch geïsoleerd. De oorspronkelijke centrale verwarming bleef behouden, evenwel met toevoeging van balansventilatie en een koelinstallatie. Daarbovenop kreeg de elektrische installatie en databekabeling een volledige renovatie, met ook een draadloze component. De verlichting is energiezuinig, oogvriendelijk en ondersteunt de hedendaagse, dynamische sfeer. Een thermisch onderbroken systeem met een geïsoleerde beglazing, uitgerust met een automatische buitenzonnewering, vervangt het buitenschrijnwerk.

 

GERELATEERDE DOSSIERS