Doorzoek volledige site
05 februari 2015 | JEROEN SCHREURS

Studiedag PPS in Vastgoed mikt op uitwisseling ervaringen

Op dinsdag 3 maart komen architecten en vastgoedprofessionals in het Van der Valkhotel in Brussel bijeen voor de studiedag ‘PPS in Vastgoed’ van Management Producties. Juridische en financiële aspecten komen aan bod, maar vooral de praktijk staat centraal. “De uitwisseling van ervaringen, over de vakgebieden heen, dat is de kern van de studiedag.”

De sprekers op de studiedag zijn experten in hun vakgebied. Helga Van Peer, partner bij Allen & Overy, bespreekt de juridische trends bij gunningsprocedures en contracten. Lode Verstraeten van KBC overloopt een aantal casestudies van financieringspraktijken bij PPS. Daarnaast geeft Steven Steppe, directeur van Rebel Group, een vergelijkend zicht op internationale ontwikkelingen. Marcel Sanderse, de organisator van de studiedag, geeft meer uitleg. “Wat je bijvoorbeeld ziet is dat, terwijl er vroeger vooral werd ingezet op DBFM- en DBFMO-contracten, de sector nu meer naar échte PPS, échte samenwerking evolueert. Dat kan je heel juridisch-contractueel invullen, maar je kan dat ook vrijer laten en de nadruk leggen op de betrokkenheid van beide partijen. Wat zijn daar de gevolgen van?”

De studiedag houdt ook twee case-studies in, te beginnen met ‘Scholen van Morgen’. Het grootste PPS-project van het land is al enkele jaren bezig en komt stilaan op kruissnelheid. Wat hebben de partijen geleerd in de tussentijd en wat biedt de toekomst? Wat zal er anders moeten bij volgende schoolprojecten? Philippe Monserez van AG Real Estate geeft daar een antwoord op. Een ander praktijkvoorbeeld is ‘Eiland Zwijnaarde’, een brownfieldproject in de Gentse deelgemeente. Sanderse: “Dat duurzame project bestaat aan de ene kant uit waterlogistiek, aan de andere kant uit kantoren en laboratoria rondom onderzoeksactiviteiten. Voor zulke brownfields is PPS een ideale oplossing. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Nieuw Zuid in Antwerpen.”

Het interdisciplinaire staat dus centraal. “De kern blijft vastgoed-PPS,” aldus Sanderse, “maar we bekijken het bredere plaatje, met onder andere die school- en brownfieldprojecten. Op dit moment hebben we toch al 80 inschrijvingen uit de hele sector, een bewijs dat we een goed programma hebben samengesteld.”

Meer info over de studiedag vindt u hier.