Doorzoek volledige site
11 februari 2015 | JEROEN SCHREURS

Wagens centraal in nieuwe Mercedesgarage (Govaert & Vanhoutte)

Blitse auto’s passen in een evenwaardige context. Architectuurburo Govaert & Vanhoutte voorziet die context in de nieuwe Mercedes-garage van Vereenooghe langs de Roeselaarse ring. De architecturale zonweringsystemen van Duco Ventilation & Sun Control zorgen daarbij voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

De gevel van het nieuwe gebouw herbergt een hedendaagse variant op de moderne autotoonzalen, waarbij de auto’s over verschillende verdiepingen worden gestald.  “Het volume is opgebouwd uit drie bovengrondse niveaus voor toonzaal en een ondergronds niveau om de bestaande parking te ontlasten van langdurig gestationeerde wagens. De vides in de toonzaal zijn zo geplaatst dat er een maximaal doorzicht en openheid in het volume is. Er werd bewust geopteerd om het grootste gedeelte uit glas op te trekken, zo komt er voldoende natuurlijk zonlicht binnen, wordt het uitzicht gevrijwaard en is er toch genoeg uitkijk om de wagens in de kijker te zetten,” verwoordt architect Damiaan Vanhoutte het ontwerp.  

 

Duurzaam én energiezuinig
Bij het ontwerp en de realisatie ervan werd sterk rekening gehouden met de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw. De toepassing en het gebruik van een warmtepomp op basis van lucht en water, betonkernactivering en zonwering dragen hier toe bij. Het gebruik van de DucoSun Cubic 400 als zonweringsysteem heeft een dubbele functie: zowel functioneel als esthetisch. De grote rechthoekige lamellen geven het gebouw niet alleen een strak en rechtlijnig design, maar zorgen ook voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. De grote glasgevels zorgen voor veel openheid, maar het invallend zonlicht moet beperkt worden om oververhitting tegen te gaan. Dankzij het verstelbare systeem aan de zuidgerichte gevel wordt de zonnehitte buiten gehouden, maar blijft een panoramisch zicht naar buiten mogelijk.