Doorzoek volledige site
10 februari 2015 | STIJN SCHUTYSER

Documentaire voorstelling over Gentse Rabotwijk

Op maandag 16 februari stelt kunstenaar-theatermaker Simon Allemeersch zijn voorstelling RABOT 4-358 ten toon in het C-mine cultuurcentrum in Genk. De voorstelling gaat over de Gentse Rabotwijk, de bewoners en de afbraak.

Geheugen van de blokken

Kunstenaar Simon Allemeersch vestigde twee jaar lang zijn atelier in de Gentse Rabotwijk, die uit sociale woontorens bestaat. De gebouwen lopen nu leeg omdat ze langzaam worden afgebroken. Simon stichtte samen met andere makers en de bewoners ‘een geheugen van de blokken’. Dit ‘geheugen’ houdt in dat de ervaringen en documentatie van het Rabotatelier zijn verwerkt tot een documentaire voorstelling, een boek en twee expo’s onder de gezamenlijke noemer Rabot 4-358.

 

Reconstructief

De Rabot 4-358 voorstelling is een reconstructie van het verhaal en de geschiedenis van de gebouwen en het atelier dat er stond, in samenwerking met de bewoners van de wijk. De voorstelling tracht antwoorden te geven op verschillende vragen, zoals de redenen waarom de eerste bewoners als snobs werden gezien, of waarom de enige gemeenschappelijke ruimte in de torens een mortuarium was. Verder wordt er ook dieper ingegaan op de architectuur en vormgeving van de gebouwen.

 

Praktisch

De voorstelling vindt plaats op maandag 16 februari 2015 om 20u15 in de kleine zaal van het C-mine cultuurcentrum in Genk. De inkom bedraagt 8 euro voor personen minder dan 26 jaar en ouder dan 60 jaar, personen die niet in deze categorie vallen betalen 10 euro aan inkom. Plaatsen kunnen gereserveerd worden door een mail te sturen naar c-minebezoekersonthaal@genk.be. Een voorsmaakje van de voorstelling kan gevonden worden op https://simonallemeersch.wordpress.com/