Doorzoek volledige site
11 februari 2015 | KEVIN MOENS

Nieuwe federatie FIAQ promoot gezonde luchtkwaliteit

Ventilatie is een actueel onderwerp en dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. FIAQ (Federation of Indoor Air Quality) is een recent gelanceerd initiatief van Belgische leveranciers van ventilatiesystemen dat tot doel heeft om de bewustwording van gezonde luchtkwaliteit te verhogen.

Ventilatie essentieel voor gezond binnenklimaat

Belgische huizen en gebouwen worden uit energieoverwegingen steeds beter geïsoleerd. Een luchtdichte woning vermindert echter aanzienlijk de natuurlijke luchtverversing in huis die essentieel is voor een gezonde en comfortabele luchtkwaliteit. Zonder goede ventilatie kunnen vocht en verontreinigde lucht niet weg, met bacteriën en schimmels tot gevolg, die op hun beurt kunnen zorgen voor allergieën en luchtwegproblemen zoals astma en chronische verkoudheid. Er is duidelijk nood aan meer en betere ventilatie want maar liefst 80% van alle Belgische woningen heeft een schadelijke concentratie aan huisstofmijt en bijna 20% heeft last van vochtplekken en zichtbare schimmels volgens FIAQ. Een juiste ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt.

 

FIAQ, een gezamenlijk initiatief ter promotie van gezonde luchtkwaliteit

FIAQ (Federation of Indoor Air Quality) is een gezamenlijk initiatief van een aantal bedrijven actief in het leveren van ventilatiesystemen. Zij hebben besloten deze federatie op te richten om het grote publiek beter bewust te maken van het belang van een gezond en comfortabel binnenklimaat door gebruik te maken van duurzame ventilatietechnieken. De drie pijlers die hierbij een belangrijke rol spelen zijn gezondheid, comfort en energie. Daarnaast streeft FIAQ er naar om een betrouwbare kennispartner voor  de bouwsector te zijn ter bevordering van gezonde luchtkwaliteit in woningen en utiliteitsgebouwen. De nadruk ligt hierbij op het verschaffen van informatie over de gepaste ventilatietechnieken, het behartigen van de belangen van de leden bij brancheorganisaties en de overheid, het bieden van een discussieforum voor de leden, het organiseren van opleidingen en het opzetten van een neutrale en crossmediale sensibiliseringscampagne. De leden van FIAQ zijn: Thermad Brink, Ubbink, Zehnder Group Belgium, Codumé, Systemair Belgium en Ventilair Group Belgium.

 

Systeem D ‘futureproof’

De consument heeft voor ventilatie de keuze uit verschillende systemen, met als belangrijkste verschil de manier waarop de lucht wordt aangevoerd en weggevoerd. Bij D-systemen (balansventilatie), gebeurt, in tegenstelling tot bij de A,B en C-systemen, zowel de aan- als afvoer volledig mechanisch. Omdat balansventilatie een compleet gecontroleerd systeem is, is de luchtstroom in een woning steeds optimaal en niet afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom. Daarnaast wordt geluidsoverlast beperkt omdat aanvoer van verse lucht mogelijk is zonder ventilatieroosters en zonder open ramen. De mogelijkheid tot warmterecuperatie, waarbij warmte van de afgezogen binnenlucht wordt afgegeven aan de aangezogen buitenlucht, zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat wat resulteert in een lager energieverbruik. Hoewel een D-systeem duidelijke voordelen biedt, is de perceptie niet altijd correct. FIAQ heeft zich daarom tot doel gesteld om door middel van expertise en ervaring de voordelen van dit systeem naar voren te brengen en de reputatie van  balansventilatie te verbeteren. De federatie maakt zich sterk dat, om redenen van comfort, gezondheid en energieprestatie, een D-systeem dé uitgelezen ventilatie-oplossing is voor de toekomst. Geert Janssens, afgevaardigd bestuurder van Ubbink en woordvoerder van FIAQ benadrukt: “De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn. Balansventilatie, of het D-systeem, is zonder twijfel het enige systeem dat een correct antwoord biedt op dit EU beleid. “ 

GERELATEERDE DOSSIERS