Doorzoek volledige site
11 februari 2015 | QUINTEN EVENS

A.C. Milan in zee met Arup

Het nieuwe stadium van A.C. Milaan Illustratie | Arup
Arup wil het gebouw naadloos laten opgaan in de omgeving. Illustratie | Arup
Illustratie | Arup

Voetbalclub A.C. Milan legde vorige week haar plannen op tafel voor een nieuw stadion. Gigant Arup Group Limited ontwierp het stadion en brengt de plannen ten uitvoer. 48.000 fans zal het gebouw kunnen opvangen, en dat in hartje Milaan. 

Het stadion zal gebouwd worden in het centrum van de Milaan, wat een enorme uitdaging oplevert. Arup stelt zich echter als doel het complex naadloos te laten opgaan in de omgeving. De plannen omsluiten dan ook meer dan alleen een stadion. Onder andere een hotel, een sportschool en een speeltuin behoren tot de ambities. Tegelijk bevatten de schetsen ook publieke ruimtes en parken: Arup herbouwt bijna een geheel stadsdeel. 

 

Anoniem gebouw

Het bedrijf wil het stadion zo onopvallend mogelijk maken voor de rest van de buurt. Daarvoor wordt gewerkt met de nieuwste technologie en geluiddicht materiaal. Het stadion wordt voor diezelfde reden tien meter in de grond gebouwd en zal meer op een 'echt' gebouw lijken dan op een stadion. 

Vanbinnen heeft het stadion enkele opmerkelijke kenmerken: het dak is beweegbaar om geluidsoverlast te verminderen, zitplaatsen zijn zo geordend om zowel voor, tijdens als na de match een zo sterk mogelijke beleving te garanderen en de vipruimtes zijn zo geplaatst dat bezoekers nog meer kunnen zien en meemaken. 

 

Opera House

De Arup-groep is niet aan haar proefstuk toe: ze claimen leider te zijn in “complex, strategic projects that no other firm could have delivered”. Getuige daarvan zijn het stadion van Bayern München en het vogelnest in Beijing, maar evengoed de voltooiing van omvangrijke werken aan de New Yorkse en Londense metro. De bekendste bijdragen van Arup is ongetwijfeld het Opera House in Sydney. 

 

Afscheid 

De kosten van dit huzarenstukje worden geraamd op 325 miljoen euro. Als de plannen in maart definitief worden goedgekeurd, zouden de eerste matchen gespeeld kunnen worden in het seizoen 2018-2019.

A.C. Milan speelt zijn thuiswedstrijden al meer dan 70 jaar in het bekende San Sirostadion. Door de bouw van het nieuwe stadion zal de ploeg haar veld niet meer moeten delen met rivaal Inter Milaan.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS