Doorzoek volledige site
11 februari 2015 | KARI FEYS

Brukselbinnenstebuiten organiseert Tematoers in Brussel

Al meer dan duizend jaar wordt er gebouwd in Brussel en het is deze rijkdom aan architectuurstijlen die Brukselbinnenstebuiten wil delen met het publiek. Te voet, per bus, op de fiets of met de tram nemen Brukselgidsen geïnteresseerden mee doorheen onze hoofdstad met verschillende Tematoers. Elke tour heeft zijn eigen thema dat zo een bepaald aspect van Brussel centraal stelt.

Te voet

In 2015 biedt Brukselbinnenstebuiten een uitgebreid aanbod aan Tematoers aan in de Belgische hoofdstad. Met Architectuur voor Dummies deelt de Vlaamse gidsenorganisatie de essenties van de Brusselse architectuurgeschiedenis met het publiek. Deze reeks is opgedeeld uit verschillende delen waarin telkens verschillende plekken in Brussel en hun architectuur aan bod komen. De gidsen loodsen de geïnteresseerde aanwezigen te voet doorheen de hoofdstad en verkennen zo de gebouwen en hun stijlen, van art nouveau en art deco to modernisme en nieuwe zakelijkheid.

De Centrale Boulevards, hun verleden en toekomst, komen dan weer aan bod tijdens de Tematoer Traffik. Met een wandeling langs buurtparken, evenementenpleinen en bekende gebouwen zoals de Beurs en de Ancienne Belgique, komen deelnemers meer te weten over de geschiedenis van de Brusselse Centrale Boulevards.

De Blik van de Bouwmeester laat Brussels architect en bouwmeester Olivier Bastin aan het woord. Bij het bekijken van de bouwprojecten van zijn bureau L'Escaut onderzoeken de aanwezigen wat deze gebouwen uniek maakt, hoe ze de banden versterken tussen kunst en architectuur en hoe de omgeving betrokken is in de ontwerpen.

Met Horta Ondergronds focust de Tematoer dan weer op hoe architect Victor Horta het Brusselse reliëf hanteerde. Tijdens deze Tematoer worden verschillende bezienswaardigheden aan de hand van Victor Horta bovengronds bezocht, maar  ook een rondleiding in de kelders van de Bozar en een bezoek aan de ondergrond van de Coudenberg staan op het programma.

 

Per fiets

Niet enkel te voet, maar ook per fiets zijn er Tematoers voorzien, zoals Zomerparel 9. Deze fietstoer volgt het Westerlijke Ringspoor van Laken tot in Anderlecht en haalt verhalen op over het gebied op acht verschillende locaties.

Voor een overzicht van alle Tematoers in 2015 kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Brukselbinnenstebuiten. Inschrijven voor bepaalde tours kan ook via de website of per mail of telefonisch. Zodra de deelnemersbijlage is gestort, is de inschrijving definitief.