Doorzoek volledige site
12 februari 2015 | SIMON SCHREURS

VMZINC op zoek naar authenticiteit en karakter

VMZINC, marktleider in zinken systemen voor dak en gevel, lanceert Azengar op Batibouw. Dat is het resultaat van een naar verluidt revolutionair en hoogtechnologisch industrieel procedé om een zinken dak of gevel al van bij de productie een ruw en authentiek karakter te geven.

Azengar – afgeleid van “zangar“, het Perzisch woord voor zink – is het eerste geëtst zink ooit. Het is een karaktermateriaal dat er niet glanzend of gepolijst uitziet, maar dat er integendeel uitziet alsof het al eeuwenlang weer en wind heeft getrotseerd. De look is misschien nog het best te omschrijven als bruut en authentiek. Bovendien weerkaatst zijn oppervlakteaspect het licht op een bijzondere manier wat leidt tot heldere, zelfs witte nuances en een heterogene ruwe structuur.

 

Een eeuw zink

Gewalst zink heeft een levensduur van vijftig tot honderd jaar, eist nauwelijks onderhoud en is van nature “moswerend”. Daarbij zou er een natuurlijke beschermlaag ontstaan die eventuele vlekken of krassen langzaam doet vervagen wanneer zink wordt blootgesteld aan de lucht. VMZINC gaat ook wat haar ornamenten betreft prat op een lange traditie en realiseert naast de standaardornamenten in zink ook ossenogen, dakkapellen, koepels, torenspitsen en kniklijsten.