Doorzoek volledige site
12 februari 2015 | KEVIN MOENS

Een kunstige façade voor de Sheffield Hallam University

Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL

ROCKPANEL-gevelbekleding vormde de basis voor een wel heel bijzonder gebouw in het nieuwe ‘Heart of the Campus’ van de Sheffield Hallam University. Dit drie verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een gevel waarin een werk gegraveerd is van kunstenaar Christopher Tipping. Het kunstwerk kadert in het ontwerp van HLM Architects

Natuurlijke vormen met een knipoog naar het verleden

De thema’s die naar voren komen in het werk van kunstenaar Christopher Tipping worden overgedragen via dynamische schetsen en lineaire tekeningen gegraveerd in het oppervlak van de ROCKPANEL-platen. Het werk roept de geschiedenis van de messenmakerijen en zilverwerkfabrieken in de stad op via de bijhorende technieken. Denk hierbij aan technieken zoals graveren en ciseleren dat de rol suggereert van de individuele handwerker en de exotische materialen waarmee in deze tijd vaak gewerkt werd, zoals Braziliaans palissanderhout en het gewei van een edelhert.

De gelaagde beelden zijn een terugkerend thema dat zowel in de beglazing als in de gevel voorkomt. Het kunstwerk is vanaf de initiële planningsfase geïntegreerd in de westelijke vleugel van het ontwerp, waarvoor HLM Architects een uiterst duurzame gevel voor ogen had die het kunstwerk zou beschermen en bovendien nog beter tot zijn recht zou laten komen. Onder andere deze voorwaarden leidden tot de specificatie van de ROCKPANEL-gevelbekleding.

Michael Spencer en Gemma Wilson van HLM geven tekst en uitleg: “Dit was voor ons de eerste keer dat wij met ROCKPANEL-plaatmateriaal werkten. De topafwerking en flexibiliteit van het materiaal was precies wat we nodig hadden. Het zet niet uit en krimpt niet in onder invloed van de weersomstandigheden en het is vochtongevoelig. Dit zorgde ervoor dat het geen speciale behandeling nodig had, zelfs niet wanneer de basisplaat zichtbaar werd na het graveren van het ontwerp. Door de platen verlijmd te bevestigen verkregen we de strakke en vlakke gevel die vereist was voor dit gegraveerde kunstwerk.”

 

Gevelbekleding met een ultramoderne uitstraling

Uitgevoerd in ROCKPANEL Colours Ombergrijs en Steengrijs werden de 10 mm dikke panelen gegraveerd met een CNC-frees door de gespecialiseerde firma The Cutting Room. Door het ontwerp 2 mm diep in te graveren, werd het basismateriaal van de gevelplaat - samengeperst steenwol - zichtbaar. De geelgroene kleur van het basismateriaal is ondertussen verweerd naar een rijke donkerbruine kleur, die de stijlvolle illustraties nog meer tot hun recht laat komen.

ROCKPANEL-plaatmateriaal wordt vervaardigd het bijzonder duurzame materiaal  basalt, wat resulteert in gevelplaten die zowel licht van gewicht als extreem sterk zijn. De duurzaamheid maar ook de dimensiestabiliteit van het gekozen product zorgt ervoor dat het ontwerp van de ‘Heart of the Campus’ zijn bezoekers nog jarenlang zal kunnen bekoren. Het project bereikte zijn beoogde BREEAM ‘Very Good’.

Liam Hughes, Directeur van Stone Systems, gaf commentaar over het project: “Het verwerken van het ROCKPANEL-plaatmateriaal ging zeer gemakkelijk. Omdat het zo licht is, was het hanteren en optillen van de platen geen enkel probleem. Dit in combinatie met de flexibiliteit van het lijmsysteem stelde ons in staat om de gehele installatie met voorsprong op de planning te voltooien en dat hielp om de kosten te drukken. Door de gemakkelijke verwerkbaarheid konden de panelen vlot aangepast worden aan de vereiste toleranties op de bouwplaats.”

GERELATEERDE DOSSIERS