Doorzoek volledige site
19 februari 2015 | JEROEN SCHREURS

Fusie Essec en BNS: totaalaanbod op ICT-vlak

vlnr. Bart Bylemans, Mark Decat, Luc Achten, Johan Deroy, Peter Jans Illustratie | Essec

Telecombedrijf Essec fuseerde eind 2014 met BNS, dat software voor bedrijven ontwikkelt en hun computer- en netwerkinfrastructuren uitbouwt. De fusie creëert de meest veelzijdige groep voor telecom, data en alarmering in België. Mark Decat, zaakvoerder van Essec: “Door deze fusie kunnen we onze klanten een totaalpakket aan ICT-oplossingen bieden, met expertise op álle vlakken.”

Na de stap van systeemintegrator naar fabrikant in 2007, en de uitbouw van een internationale tak in 2009 onder de naam IndigoCare, is de fusie de volgende stap in het ontwikkelingsproces van het Limburgse telecombedrijf. De zaakvoerders van Essec en BNS kennen elkaar al lang, maar vonden dat de tijd nu pas rijp was voor een fusie. Mark Decat: “Beide bedrijven moesten nog wat groeien, nog meer specialist worden in hun vakgebied. We voelen dat dat moment nu aangebroken is en dat we klaar zijn voor een volgende stap.”

Zorgcommunicatie

Essec is een belangrijke speler in de zorgsector, met als enige in België totaaloplossingen voor telecom in ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorg. In die sector levert de fusie met BNS eveneens de nodige voordelen op. Woonzorgcentra zetten bijvoorbeeld steeds meer in op wifitoepassingen voor hun telecommunicatie, naast de traditionele dect-telefonie en verpleegoproepingssystemen, zoals iCall van Essec. WZC’s willen met die wifi inspelen op de toenemende draadloze communicatie van bewoners en bezoekers. Ze willen de interne communicatie dan ook over het wifinetwerk laten gaan, maar op dat vlak is dect nog altijd handiger en goedkoper. Je hebt bij wifi bijvoorbeeld veel meer accespoints nodig als je niet alleen data, maar ook spraak en beeld over dezelfde kanalen wil sturen. Het bereik van zo’n accespoint wordt dan immers kleiner. Een andere uitdaging is dat op zo’n wifinetwerk vaak het recht van de sterkste geldt. Het meest krachtige signaal duwt alle andere signalen uit de weg. Je kan dat wel op voorhand programmeren, maar om ook in de toekomst functioneel te blijven, heb je onderhoud en een goede service nodig. Als je na een tijdje bijvoorbeeld beslist om ook camerasignalen via het netwerk te delen moet je de instellingen kunnen aanpassen. Met BNS kunnen we die expertise op vlak van wifi en dataswitching leveren en oplossingen aanbieden die het beste van dect en wifi combineren.”

 

Focus op beide takken

Is er dan geen ander bedrijf dat ook beide IT-takken combineert? “Toch wel,” zegt Bart Bylemans, voormalig managing director van BNS en nu een van de vijf aandeelhouders in de nieuwe structuur. “Wat we zien in de markt is dat bedrijven in telecom het dataverhaal er uit noodzaak dunnetjes bijnemen, terwijl er tal van databedrijven het telefonieluik lichtjes toevoegen maar hier helemaal geen kaas van gegeten hebben. De focus ontbreekt in beide gevallen. Onze samenvoeging heeft bij beide bedrijven de nodige broncompetentie aan boord,  met een duidelijke meerwaarde voor de klant als gevolg. Hierdoor worden we architecten van het hele data- én communicatieluik voor eender welke organisatie”.