Doorzoek volledige site
17 februari 2015 | FREDERICK DAENEN

Oproep Architectuurprijs Leuven 2015

In het najaar 2015 bekroont de stad Leuven kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur op haar grondgebied met de Architectuurprijs Leuven. De stad gaat op zoek naar sterke projecten uit de disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en onderwerpt hen aan het oordeel van een commissie van deskundigen.

Alle genomineerde projecten worden aan het publiek voorgesteld in een tentoonstelling en een publicatie. Architecten en bouwheren kunnen tot 2 maart 2015 projecten indienen. De Architectuurprijs Leuven is een initiatief van het Leuvense stadsbestuur dat kwalitatieve hedendaagse architectuur wil stimuleren. Om de meest verdienstelijke projecten in de verf te zetten en de erkenning te geven die ze verdienen, organiseert Stad en Architectuur in opdracht van de stad de Architectuurprijs Leuven. De organisatie van de architectuurprijs en publicatie, die in het verleden alternerend tweejaarlijks plaatsvond, wordt vanaf deze editie vierjaarlijks samengebracht. Hierdoor kunnen voortaan de prijs en de publicatie inhoudelijk gekoppeld worden aan de Dag van de Architectuur. Als overgang zal de korf van projecten voor de prijs drie jaar en voor de publicatie vijf jaar beslaan.  

 

Welke projecten komen in aanmerking?

  • projecten gerealiseerd op het grondgebied Leuven (pc 3000, 3001, 3010, 3012 en 3018)
  • met een oplevering tussen 15 februari 2010 en 15 februari 2015 en
  • uit de disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, zowel nieuwbouw als renovatie. Alle functies komen in aanmerking. Zuiver interieurprojecten komen niet in aanmerking.

 

Het dossier, in het Nederlands opgesteld, moet samengesteld zijn uit:

  • het inschrijvingsformulier
  • een projectfiche, op basis van een vooraf vastgelegde template
  • een technisch dossier, in digitale vorm, bestaande uit alle relevante tekeningen van het project, minstens 10 afbeeldingen van de realisatie en een toelichting bij het project
  • het akkoord voor deelname van de bouwheer
  • een aangifte van in acht te nemen vermelding van auteurs (van foto’s)

 

Selectie

Na een eerste ruime selectie beoordeelt een commissie van deskundigen alle genomineerde projecten. De commissie stelt een publicatie samen en duidt een winnaar aan. De genomineerde inzendingen worden aan het brede publiek voorgesteld via de publicatie en een tentoonstelling.

 

Prijs

Tijdens een prijsuitreiking maakt de commissie haar gekozen winnaar bekend. Ook het aanwezige publiek kan een stem uitbrengen en beslist mee welk project een publieksprijs wint. Aan beide prijzen is geen prijzengeld verbonden, wel krijgen de projecten mooie zichtbaarheid in de tentoonstelling en de publicatie die 4 jaar lang zal circuleren.

De uiterlijke inzenddatum is 2 maart 2015.