Doorzoek volledige site
18 februari 2015 | STIJN SCHUTYSER

Annemie Turtelboom bezoekt de Duurzame Wijk in Waregem

Minister Turtelboom op werf.
Minister Turtelboom tijdens het geleid bezoek op werf.
Vlnr: Bouwheer en aannemer E. Vandewiele, Minister Turtelboom en Product manager H. Cools.
Vlnr: CEO Johan Van Der Biest, Minister Turtelboom, Marketing Directeur K. Nottebaert en bouwheer en aannemer E. Vandewiele.

Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie, bracht onlangs een bezoek aan De Duurzame Wijk in Waregem die mee op poten is gezet door baksteenproducent Wienerberger. De Duurzame Wijk bestaat uit zeven bijna-energieneutrale (BEN) woningen op een oppervlakte van 2900m².

BEN & BREAAM

Elke bouwaanvraag die vanaf 2021 wordt ingediend, moet voldoen aan de E30 BEN-norm. Hoewel dit nog een paar jaar duurt, zijn er steeds meer bouwaanvragen die al aan deze eis voldoen. Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor de verwarming, koeling en ventilatie in het gebouw. Bovendien halen BEN-woningen hun energie uit hernieuwbare energiebronnen. In de Duurzame Wijk in Waregem staan zeven zulke woningen die zijn opgetrokken volgens het principe van de duurzaamheidsmeter BREAAM. Dat houdt in dat er zowel in de ontwerpfase als in de bouwfase nauwgezet wordt nagegaan hoe er met de duurzaamheid en leefbaarheid van het project wordt omgegaan.

 

Bouwsector en energiezuinigheid hand in hand

Annemie Turtelboom bezocht op 29 januari de wijk, vooral uit interesse om de evolutie van energie-efficiënt bouwen van nabij te volgen. Volgens de minister is de Waregemse wijk een mooi voorbeeld van hoe de bouwsector nadenkt over een energiezuinige toekomst. Ze benadrukte ook dat energiezuinig wonen perfect kan samengaan met een optimaal wooncomfort, getuige de Duurzame Wijk. Turtelboom is erg enthousiast over de ontwikkelingen: “Het bouwen van een BEN-woning is geen hightechverhaal. Het is interessant dat deze oefeningen nu al gemaakt worden, zodat het in de toekomst alsmaar kostenoptimaler kan.” De Minister besloot ook dat deze bouwtechnieken ook opportuniteiten voor de bouwsector creëren, zoals jobs.