Doorzoek volledige site
23 februari 2015 | FREDERICK DAENEN

Het Gele Huis: woonzorgcentrum Edouard Remy onthult nieuwe blikvanger

Illustratie | Inge Van Gheel
Illustratie | Inge Van Gheel
Illustratie | Inge Van Gheel
Illustratie | Inge Van Gheel

Recent legde kunstenares Inge Van Gheel de laatste hand aan Het Gele Huis. Dat kunstwerk maakt deel uit van de nieuwbouw van woonzorgcentrum Edouard Remy van OCMW Leuven dat begin februari officieel geopend wordt. 
 

Het kunstwerk is een ruimtelijke constructie met de contouren van een open huis op het voorplein aan de Andreas Vesaliusstraat. "Het kunstwerk moest een duidelijke identiteit en imago geven aan ons nieuwe gebouw," licht Leuvens OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden toe. “Deze nieuwe vleugel van WZC Edouard Remy heeft een erg moderne infrastructuur die bovendien dankzij zijn ligging en oriëntatie de oudere bewoners letterlijk een brede blik op de jonge voorbijgangers biedt," aldus Vanderheiden.

“Dat is ook net wat ik beoogde met dit kunstwerk,” zegt kunstenares Inge Van Gheel. “Het gaat niet louter om een woonzorgcentrum, maar een nieuw(e) (t)huis voor de bewoners van Edouard Remy. Het huis is een metafoor dat zo archetypisch is dat het tijdloos wordt. Het is een beeld dat alle generaties aanspreekt: van de oudere bewoners tot de (klein)kinderen die op bezoek komen of de studenten in het Leuvense straatbeeld.” Het kunstwerk is een driedimensionele weergave van een huis waarvan de deur openstaat. “Daardoor vormt het een boeiend beeld ongeacht de kant vanwaar je het kunstwerk tegemoet komt. Bovendien nodigt het kunstwerk ook uit om er even uit te rusten: de deur die opendraait creëert een bank. Op die manier verhoogt het kunstwerk niet alleen de betrokkenheid van de bewoners met hun nieuwe thuis, maar biedt het ook plaats voor interactie met bezoekers, voorbijgangers…”

 

Eigen invulling

Het kunstwerk is niet alleen een gelakte stalen contructie van een huis waar iedereen zijn verhaal kwijt kan, maar de suggestieve lijnen van het driedimensionele beeld nodigen bovendien iedereen uit om er zijn/haar eigen invulling aan te geven. “Het lege huis nodigt voorbijgangers uit door de deur in een andere leefwereld te treden. Het lege huis biedt m.a.w. een kader voor ieders persoonlijke verhaal of beeld van een ‘thuis',” aldus Van Gheel. Ten slotte valt ook de kleurkeuze op in het straatbeeld: “De afgelopen dagen hebben we het huis een gele verflaag gegeven. Dat vergroot niet alleen het beeld, maar is ook een kleur waarvan je vrolijk wordt, dat helpt hindernissen te overwinnen en verbetert je persoonlijke ontwikkeling. Geel bevordert ook het opnemen en doorgeven van kennis”, besluit Van Gheel.