Doorzoek volledige site
25 februari 2015 | QUINTEN EVENS

Kempe Thill wint Europese aanbesteding voor transformatie woonproject Florair in Jette

Het gebouw voorheen
De winnaar
Before-after

De winnaar voor Europese aanbesteding voor de transformatie van twee flatgebouwen in Jette is bekend. Uit 5 kandidaten werd het voorstel van Atelier Kempe Thill als winnaar gepikt. Het atelier kreeg de hulp van architectenbureau Canevas en adviseur Gérald Lédant van de UCL. Het concept neemt als startpunt het herinterpreteren van de bestaande architectuur.

Atelier Kempe Thill wint met zijn plannen om de twee gebouwen milieuvriendelijker te maken. Dit team kon de beste transformatie van twee appartementsblokken in Jette uit de jaren 50 voorleggen. De twee appartementsblokken zijn gesitueerd aan een heuvelige park omgeving in een groen stedelijk district van de agglomeratie Brussel nabij enkele sportvoorzieningen.De modernistische karaktertrekken die het gebouw nog steeds had - genereuze gevelelementen in prefab beton in combinatie met elegante stalen buitenschrijnwerk - wilden ze bewaren. Belangrijkste doel was de thermische isolatie een enorme upgrade geven.

 

Verpakking

Tegelijk mochten de inwoners van de gebouwen zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Daarom werd besloten de gevel van het gebouw in een nieuw jasje te steken. In een eerste beweging werd de volledige gevel opnieuw geïsoleerd. 

Prefab betonelementen en nieuwe ramen met ruime glasvlakken en sterk gearticuleerde raamkaders waren de belangrijkste elementen: zij moesten in een tweede beweging de gevel een nieuw leven geven. Met variërende massa’s, kleur en belijning van het beton werd de zoektocht naar de stijl van de originele facade ingezet.