Doorzoek volledige site
27 februari 2015 | HANNE GOOSSENS

FDN met drijvend huis genomineerd voor European Business Award

Een zogenaamd tsunamihuis Illustratie | FDN Group

Het Nederlandse ingenieurs- en constructiebureau FDN, dat bij de meest innovatieve bedrijven in Nederland hoort, ontwerpt drijvende huizen en andere gebouwen die bestand zijn tegen zeespiegelstijging, overstromingen en tsunami’s. Het bureau is daarvoor genomineerd voor de European Business Award.

Klimaat

In diverse Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Europese landen stijgt de zeespiegel en stromen rivieren over als gevolg van klimaatverandering en ontbossing. Met de drijvende constructies wil FDN de bewoners en werknemers in risicogebieden beschermen. Daarbij wil het bureau zorg dragen voor duurzame, milieuvriendelijke ontwikkeling van kwetsbare gebieden waarbij de natuur wordt ontzien.

 

Tsunamibestendig

Naast drijvende gebouwen die bestand zijn tegen een stijging van de zeespiegel en overstromingen, ontwerpt het ook constructies die een tsunami kunnen weerstaan, onder andere voor de Aziatische kuststreken. Zo’n tsunamibestendig huis staat op palen op een massief ondergronds betonblok, waardoor het de golfkracht kan weerstaan. Het huis is waterdicht, het water kan zowel onder als boven de woning heen stroming, terwijl de bewoners veilig binnen zitten. Het gebouw kan uitgerust worden met zonnepanelen. Zo hebben de bewoners ook na de ramp stroom.

 

Andere functies

De drijvende constructies zijn ook op andere manieren inzetbaar. Zo is het functioneel voor de uitbreiding van steden aan het water, zoals het Noorse Oslo, of voor toeristische voorzieningen in natuurgebieden. FDN werkt bijvoorbeeld aan een resort met drijvende eilanden voor Sri Lanka. Die kunnen prefab gemaakt en aangevoerd worden, zodat de kwetsbare natuur niet verstoord wordt. Voor de Colombiaanse regering ontwierp FDN een amfibisch huis. Dat staat op het land, maar is bestendig tegen overstromingen doordat ankers het huis in dat geval op zijn plaats houden. Het huis is voorzien met zonnepanelen, het is makkelijk te transporteren en kost minder dan twintigduizend dollar.

Voor landen als Nederland heeft FDN verschillende drijvende constructies bedacht, waaronder divers drijvende gebouwen in de Amsterdamse wijk Ijburg, een drijvend betonnen jacht-hotel en een semi-drijvend huis. Dat laatste staat op een hydraulisch systeem dat golfbewegingen stabiliseert, zodat het niet als een schip heen en weer deint.

 

Havens

Een andere uitvinding van FDN zijn de drijvende betonnen golfbrekers voor havens. Onder mee die van Monaco en het Griekse eiland Messolonghi zijn ermee uitgerust. Zulke golfbrekers beschermen de haven, zijn milieuvriendelijk en recyclebaar, vragen minder onderhoud en laten de zeebodem ongemoeid. Daarbij heeft FDN een systeem ontworpen om bij drijvende constructies golfslagenergie te winnen.

 

Prijzen

FDN won in 2013 de Betonprijs voor zijn brug van vezelversterkte ultrahogesterktebeton, die sterker en onderhoudzamer is dan traditioneel beton en modulair gebouwd kan worden. Met deze ultrabridge kreeg het bedrijf in 2014 ook een speciale vermelding bij de FiB Awards in Mumbai. In Nederland staat FDN in de top 20 van de meest innovatieve bedrijven. Voor de European Business Award 2014/2015 ontving het bureau al de Ruban d’Honneur voor innovatie. Daarmee wordt het erkend als een van de top 110 bedrijven in Europa. Dat zegt Adrian Tripp, CEO van de European Business Awards. De winnaar zal in mei bekend worden gemaakt.