abv+ architecten maakt Brussels kantoorgebouw Phoenix futureproof

Het kantoorgebouw Phoenix aan de Koning Albert II-laan onderging de voorbije jaren een grondige renovatie in opdracht van Baloise Belgium. Het gebouw werd van kop tot teen gestript en voorzien van een nieuwe buitenschil met hetzelfde uitzicht. Binnenin kreeg het gebouw nieuwe technische installaties en een high-end afwerking - gerealiseerd door Group Jansen - gericht op multi-tenant verhuring. "Het gebouw vlakbij het Brusselse Noordstation is vandaag energetisch en functioneel futureproof", klinkt het bij abv+ architecten, dat het ontwerp uitwerkte in samenwerking met Arcade Concept en boydens engineering.

Het vernieuwde kantoorgebouw behelst een oppervlakte van 17.000 m2 verspreid over 13 bouwlagen. Het gelijkvloers wordt ruimtelijk verbonden met de eerste verdieping door het implementeren van een grote vide. Alle gemeenschappelijke functies zijn op deze twee verdiepingen gesitueerd: opdeelbare vergaderzalen van verschillende groottes, een cafetaria, een koffiebar met barista, een grootkeuken, rust- en zithoeken, concentratieplekken,... Kortom, alles om het gebouw klaar te stomen voor de toekomst.

Hoogwaardige afwerking

Dankzij een doorgedreven comfort en afwerking wil Phoenix zich onderscheiden van de kantoorgebouwen in de omgeving. De vernieuwde inkomhal straalt luxe, frisheid en ruimtelijkheid uit. De hoogwaardige afwerking komt tot uiting in onder meer de implementatie van een parketvloer in visgraatmotief met planken van 80 cm lang, wat passend is voor deze grote ruimte. De wanden in de inkomhal zijn afgewerkt met Petrarch-platen, die slanker worden naarmate ze hoger geplaatst zijn, wat zorgt voor een up-lift van de ruimte. Om continuïteit te creëren worden dezelfde materialen toegepast op de verdiepingen. Ook de verlichting en het meubilair is van de hoogste kwaliteit.

De kantoren hebben een vrije hoogte van 2,85 meter, wat hoger is dan de standaard en hoger dan de 2,60 meter hoogte van de oorspronkelijke plafonds. De vrije hoogte in combinatie met klimaatplafonds, sprinklers, akoestisch comfort, verlichting,... zorgt voor een hoge mate van comfort. Dankzij een doorgedreven coördinatie van de ontwerpers is dit alles binnen de bestaande structuur gerealiseerd met een totale opbouw van slechts 15 cm.

Energetische optimalisatie

Ook de technische installaties van het gebouw werden volledig vernieuwd. Daar was het zaak om overal voldoende luchtcirculatie te realiseren zonder gebruiksoppervlakte op te offeren.

De buitenschil werd vernieuwd in functie van de vereiste isolatiewaarden en met behoud van de bestaande architectuur. Vandaag is aan de buitenzijde zo goed als geen verschil te zien terwijl er wel hoogrendementsglas werd geplaatst.

Kruisbestuiving

In het kantoorgebouw kunnen zowel kleine gebouwdelen als grotere oppervlaktes gehuurd worden. Het gelijkvloers en de eerste verdieping stimuleren dan weer kruisbestuivingen tussen de bedrijven onderling dankzij aangename gemeenschappelijke ruimtes met verschillende sferen, van afgesloten vergaderruimtes tot een open lounge en sfeervolle eetruimte voor zakenlunches. De inkomhal kan ook ingezet worden als eventruimte of restaurant.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners