Acht Belgische kanshebbers in de running voor Wienerberger Brick Award 2016

De genomineerden voor de Wienerberger Brick Awards van 2016 zijn bekend gemaakt.  Maar liefst acht van de vijftig genomineerde gebouwen zijn van Belgische makelij. De officiële ceremonie vindt plaats op 19 mei 2016.

Belgische kanshebbers

Acht projecten met een Belgische tint maken kans op een Brick Award. Het gaat om Huis VR van Lezze Architecten, Huis Dejaeghere - Francois van PCp-architects, Huis en Workshop voor een Artiest van Freek Dendooven, Gijs De Cock en Peter Van Gelder, Groen Steenbrugge van Architecten Groep III, De Ark van Lens°Ass Architecten, Auditorium AZ Groeninge vzw van Dehullu Architecten, Kleuterschool De Gekko van Moke Architecten en Dok Architecten en het Politie Hoofdkantoor & Charleroi Danses van Atelier Jean Nouvel en MDW Architecture.

 

Internationaal speelveld

Uit meer dan zeshonderd inzendingen uit vijfenvijftig landen heeft een panel van architectuurcritici een shortlist van vijftig kanshebbers samengesteld. Op de shortlist staan verder onder meer Sharon Davis Desgin's Women's Opportunity Centre, het LSE Saw Hock Student Centre van O'Donnell en Tuomey Architects en Kavakava's Universiteit van Tartu Narva. De volledige lijst is te bezichtigen op de website van de Wienerberger Brick Award.

 

Innovatie

Uit de shortlist selecteert een jury van internationaal geroemde architecten de winnaars uit elke categorie. De criteria omvatten onder meer innovatief design en bekwaam gebruik van de baksteen als bouwmateriaal, samen met functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie. De jury geeft speciale aandacht aan de manier waarop het gebouw zich integreert in zijn omgeving, net als aan de vorm, de esthetiek en de algehele kwaliteit van de architectuur. Dit jaar vertegenwoordigt architect Johan Anrys van 51N4E België binnen de jury. Het gebruik van Wienerberger producten is geen noodzakelijke voorwaarde om aan de competitie deel te nemen.

 

Tweejaarlijkse prijs

Wienerberger reikt de Brick Award tweejaarlijks uit aan een project met moderne en innovatieve baksteen architectuur. De award bestaat uit vijf categorieën, namelijk Residentiële Gebouwen, Openbare Gebouwen, Hergebruik, Stedenbouw en Duurzame Integratie. Dit jaar konden voor het eerst ook architecten hun beste baksteenproject indienen. De ceremonie vindt in 2016 plaats op 19 mei.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage