ACX: Vitra's duurzame antwoord op veranderende werkmethoden

De huidige hybride en collaboratieve werkmethoden stellen nieuwe eisen aan ruimtes en producten. Bureaustoelen worden de hele dag door verschillende mensen gebruikt voor een verschillende tijdsduur. Gebruikers verwachten dat stoelen onmiddellijk klaar zijn voor gebruik – een ‘sit & work’-principe waarbij geen tijd wordt verspild aan het aanpassen van instellingen. Al die behoeften worden beantwoord door ACX: de tiende bureaustoel die Vitra samen met Antonio Citterio heeft ontwikkeld. De constructie, de materialen, de productie, de logistiek en het onderhoud van ACX werden ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid om een lange levensduur te bereiken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Al decennialang ontwikkelt Vitra kantoorstoelen in samenwerking met toonaangevende ontwerpers. Gaandeweg werden er een aantal mijlpalen bereikt: Vitramat transformeerde het hele genre in 1976 met het eerste succesvol geïmplementeerde gesynchroniseerde mechanisme, Persona in 1984 was de eerste bureaustoel met automatische gewichtsaanpassing, Axion in 1992 was de eerste die rechtop zitten ondersteunde dankzij de voorwaartse kantelingen MedaPal kreeg in 2008 als eerste het milieulabel ‘Blaue Engel’, terwijl het ID Chair Concept van Citterio het meest uitgebreide voorbeeld is van een modulaire stoel met vrijwel oneindige configuraties. Nu heeft Vitra opnieuw de handen ineen geslagen met Antonio Citterio om ACX te creëren, zijn tiende bureaustoel voor Vitra.

Less is more

De dertig jaar lange samenwerking tussen Vitra en Antonio Citterio heeft geleid tot een hecht partnerschap, gedeelde knowhow en inzicht in de huidige kantoorbehoeften. Onder het motto ‘less is more’ speelt ACX in op de verwachtingen van klanten, op het gebied van prijs, duurzaamheid, comfort en uitstraling..

"Het idee was een ingetogen stoel, met een slanke rugleuning en warme bekledingskleuren, geschikt voor zowel thuiskantoren als landschapskantoren", aldus Citterio.

Optimale ondersteuning

Het ACX-mechanisme past zich automatisch aan het gewicht van de gebruiker aan: zelfs zeer lichte of zwaardere personen kunnen zitten en genieten van onmiddellijk comfort en optimale ondersteuning. Het enige wat ze hoeven aan te passen, is de zithoogte. De bedieningselementen voor alle functies zijn naadloos geïntegreerd in het paneel onder de zetel, wat bijdraagt tot het compacte design en de ongecompliceerde uitstraling van de stoel. Het mechanisme is verkrijgbaar
met of zonder voorwaartse kanteling, terwijl de andere kenmerken – hoogte, zitdiepte, vergrendeling van de rugleuning en twee contragewichten –standaard geïntegreerd zijn. 

Gerecycleerde materialen

Het ontwerp van ACX bestaat uit een beperkt aantal componenten, wat service en onderhoud vergemakkelijkt. De onderdelen zijn zoveel mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen en kunnen gemakkelijk worden gescheiden en opnieuw worden gerecycleerd als het product het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Afhankelijk van het gekozen model is ACX dus tot 100 % recyclebaar.

"Het gebruik van tot 100 % recyclebaar materiaal was de belangrijkste factor in het ontwerpproces.", licht Citterio toe.

Gebreide bekleding

De rugleuningen van de modellen ACX Mesh en ACX Soft zijn bekleed met een driedimensionale, aansluitend gebreide stof, die over het frame wordt getrokken, waardoor hij indien nodig gemakkelijk kan worden vervangen. De gebreide bekleding is gemaakt van 100 % gerecycled polyester. De ingetogen kleuren van de stoffen dragen bij tot een subtiele natuurlijke uitstraling met een licht gemêleerd effect en zijn perfect te combineren met zowel de donkere als lichtgekleurde frames.

Designelement

De compacte ACX heeft een ongedwongen en ontspannen uitstraling: met zijn strakke lijnen en keuze uit gebreide stoffen in een breed scala aan kleuren en functioneert hij op kantoor als designelement – in plaats van een noodzakelijke toevoeging die er puur is omwille van de ergonomie. ACX is de ideale stoel in elke omgeving die vraagt om gezond en ergonomisch zitmeubilair met een ingetogen uitstraling en een focus op een lange levensduur en naleving van strenge ecologische normen.

drie versies

ACX is verkrijgbaar in drie versies: ACX Light, ACX Mesh en ACX Soft.

ACX Light
ACX Light is het instapmodel in het assortiment bureaustoelen en is alleen verkrijgbaar in het zwart. De rugleuning is standaard bekleed met een netweave die uitstekende ergonomische ondersteuning biedt. Gecombineerd met een zitting in de technische spacer-stof Silk Mesh biedt het stoelontwerp aangenaam comfort en vergemakkelijkt het de luchtcirculatie.

ACX Mesh
De rugleuning van ACX Mesh is bekleed met gebreide stof. Die semitransparante mesh-stof zorgt voor ergonomische ondersteuning en een optimale luchtcirculatie. Hij is gemaakt van gerecycled polyester en is verkrijgbaar in zeven kleuren, wat in combinatie met een donker of licht frame talloze varianten mogelijk maakt. De zitbekleding is ook verkrijgbaar in dezelfde gebreide stof of in de stof Plano.

ACX Soft
De rugleuning van ACX Soft is bekleed met een gewatteerde, gebreide stof. Dit zachte comfortabele textiel van gerecycled polyester geeft de bureaustoel een bijzonder uitnodigende uitstraling. De gebreide stof is verkrijgbaar in zeven kleuren en kan worden gecombineerd met een licht of donker stoelframe, waardoor tal van configuraties mogelijk zijn. De zitbekleding is verkrijgbaar in dezelfde gebreide stof of in de stof Plano.

Bron: Vitra
Deel dit artikel:
Onze partners