Al meer dan 60 bijna-energieneutrale ontwerpen en realisaties op BEN-architect.be

Particulieren die bijna-energieneutraal (BEN) willen bouwen, vinden sinds kort extra makkelijk een geschikte architect. Via www.BEN-architect.be kunnen ze grasduinen doorheen referentieprojecten van BEN-voorlopers. De website, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom, bezielt steeds meer bouwheren en ontwerpers. Al ruim 60 architecten hebben een ontwerp of realisatie toegevoegd. Dat kan volledig gratis.

Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom gaf enkele maanden geleden het startschot van BEN-archict.be op Batibouw. De website moet Vlamingen warm maken om bijna-energieneutraal te bouwen. Een BEN-gebouw biedt dan ook belangrijke voordelen op het vlak van comfort, milieu, de energiefactuur, premies en belastingen.

Die oproep mocht op flink wat bijval rekenen. De kaap van 60 referentieprojecten werd recent overschreden, met een ruime staalkaart van innovatieve BEN-woningen als resultaat. En het aantal blijft vlot toenemen. Steeds meer bouwheren wensen nu al bijna-energieneutraal te bouwen, weet NAV. De enthousiaste respons komt dus niet als een verrassing.

 

BEN-enthousiasme bij bouwheren

“Een recente enquête geeft aan dat nu al 49% van de kandidaat-bouwers willen bouwen volgens de BEN-standaard die pas vanaf 2021 verplicht wordt. Zo’n woning biedt dan ook belangrijke voordelen op het vlak van comfort, milieu, de energiefactuur, premies en belastingen”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. “Bovendien vervullen architecten al jaren een voortrekkersrol op het vlak van energiezuinigheid. We zagen dan ook snel in welke kansen zo’n website biedt om bouwheren dichter te brengen bij architecten die vandaag al volgens de BEN-normen ontwerpen.”

Op www.BEN-architect.be kunnen alle architecten die in Vlaanderen al BEN-woningen ontwerpen hun projecten gratis opladen. Naast een scala aan referentieprojecten bundelt de site ook de nodige informatie over bijna-energieneutraal bouwen.

 

Bijna-energieneutraal (BEN)

BEN-woningen vertrekken van een goed geïsoleerde bouwschil en verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Elke bouwaanvraag die vanaf 2021 ingediend wordt, moet voldoen aan de BEN-eisen die vanuit Europa opgelegd zijn. Tot 2021 wordt het verplichte E-peil voor nieuwbouwwoningen stapsgewijs aangescherpt; van E60 op dit moment tot E30 vanaf 2021, het BEN-niveau.

 

Meer info: www.BEN-architect.be

Deel dit artikel:

Onze partners