Aquatics Centre: enige permanente nieuwbouw voor Spelen in Parijs (VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/)

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

In Parijs werd het Olympisch Aquatics Centre ingehuldigd in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron en Parijs 2024-voorzitter Tony Estanguet. Het centrum zal tijdens de komende Zomerspelen het podium zijn voor verschillende wedstrijden, waaronder schoonspringen, synchroonzwemmen en de waterpolokwalificaties. Het complex, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS en het Franse architectenbureau Ateliers 2/3/4/, belichaamt niet alleen de Olympische visie van 2024 op verantwoordelijke, inclusieve en duurzame Spelen, maar belooft ook een blijvende erfenis te worden voor de buurt en de metropoolregio van Parijs.

Na de Spelen zal het Aquatics Centre, als enige permanente nieuwbouw voor de Spelen van 2024, getransformeerd worden tot een sociale en sportieve hub voor de buurt. Met faciliteiten zoals een 50 meter zwembad, een duiktorenbad, een instructiebad van 25 meter en een recreatiebad, zal het centrum een breed scala aan mogelijkheden bieden voor zowel topsporters als buurtbewoners. Bovendien zullen er ruimtes zijn voor bouldering, padelbanen en fitness, terwijl buiten in het park 5x5 voetbalvelden worden aangelegd.

 

Duurzaam ontwerp

Het Aquatics Centre zet een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is harmonieus geïntegreerd in zijn omgeving en beperkt zijn energie- en waterverbruik tot een minimum. Door het gebruik van hout als hoofddraagconstructie en het ontwerp van een parametrisch 'hangdak', wordt niet alleen de energiebehoefte verminderd, maar wordt ook een aanzienlijk deel van de benodigde energie geleverd door hernieuwbare bronnen. Zo herbergt het dak het grootste stedelijke zonnepark in Frankrijk.

 

Plek van verbinding en inspiratie

Voor de architecten was het doel om meer te creëren met minder: minder volume, minder materialen, minder energie, maar meer verbinding, inspiratie om te sporten, natuur, flexibiliteit en schoonheid. "Het resultaat is niet alleen een aanjager van de stedelijke vernieuwing van Saint-Denis, maar vooral een plek waar iedereen zich welkom voelt”, benadrukken architecten Cécilia Gross van VenhoevenCS en Laure Mériaud van Ateliers 2/3/4/.

Bron: IOC & Architectuur.nl
Deel dit artikel:
Onze partners