AR-TUR organiseert Dag van de Dorpsmakers (Herentals, 26/10)

Op 26 oktober 2023 nodigt AR-TUR jou graag uit voor de Dag van de Dorpsmakers en het jaarlijks netwerkmoment in cultuurcentrum 't Schaliken in Herentals. Dorpsmakers Breg Horemans en TAAT, Seasonal Neighbours, Maxime Vancoillie en Amber Vermaete vertellen over hun inzichten en ideeën voor dorpen in de Kempen en daarbuiten.

Vanuit de zoektocht van AR-TUR om een gesprek te voeren over ruimtelijke kwaliteit, wordt daarna gewerkt met verschillende gespreksvormen die eerdere en toekomstige projecten met elkaar trachten te verweven. Deze methodiek laat toe om te zoeken naar ervaringen met de dorpse architectuur en met wijkrenovaties, naar beleidsaanbevelingen voor toekomstbestendige dorpen en naar een meer regeneratieve Kempen.

 

Het parlement van de dingen: naar een regeneratieve atlas van de Kempen

We zijn gewend dat mensen spreken voor zichzelf en namens andere entiteiten zoals het heelal, regenwoud, dieren en steden. In Parlement van de Dingen onderzoeken we wat het betekent om met en als dingen te spreken.

Maak kennis met deze gespreksvorm van Building Conversations. Een gespreksvorm die ingaat op hoe alles in een systeem samenhangt door niet alleen mensen, maar ook ‘dingen’ een stem te geven. Met dit gesprek opent AR-TUR de zoektocht naar een nieuwe Kempenatlas waarmee dorpsmakers meer verbinding kunnen maken met specifieke plekken.

 

Turbo-ontmoetingen: schrijven van beleidsaanbevelingen

Schrijf in deze sessie mee aan aanbevelingen voor het beleid. Zoals het vrijmaken van een budget voor snel verkennend onderzoek of het doordringen van de organisatie van bestaande wijkmotoren en masterplannen. Je doet dit in een interactief format en verzamelt, verwoordt en clustert aanbevelingen tot een hanteerbare en concrete vorm.

 

Tussen durven en doen: ervaringsuitwisseling met de Toolbox Dorpse Architectuur

De Toolbox Dorpse Architectuur is er: met een dialoogtool, een reizende expo en allerlei werksessies. Tussen al dat materiaal, de gesprekken en de dagdagelijkse praktijk liggen er heel wat uitdagingen. In deze sessie worden ervaringen uitgewisseld rond hoe dorpsmakers aan de slag gaan met de toolbox en tot welke gewenste en ongewenste effecten dat leidt.

 

Show-and-tell: presentatie van de Wijkmotor

Aan deze ronde tafel presenteert AR-TUR de Wijkmotor. In een ongedwongen gespreksvorm wordt ruimte gemaakt voor het delen van ervaringen over wat de Wijkmotor kan betekenen.

 

Meer info over de Dag van de Dorpsmakers vind je hier

Bron: AR-TUR
Deel dit artikel:

Onze partners