Architecten de vylder vinck taillieu en 51N4E + Plant en Houtgoed finalisten Mies van der Rohe Award

Vandaag heeft de Fundació Mies van der Rohe de vijf finalisten bekendgemaakt voor de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Twee Belgische projecten mogen zich tot de gelukkigen rekenen: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI.

De twee Belgische projecten moeten het opnemen tegen Plasencia Auditorium and Congress Centre door selgascano; Terracehouse Berlin door Brandlhuber+ Emde, Burlon en Muck Petzet Architekten; en Transformation of 530 dwellings - Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture.

De jury was van mening dat deze 5 projecten onbestemde programma's aanpakken die mensen in staat stellen om verschillende manieren te vinden om ruimtes te gebruiken en deze om te vormen tot iets anders, iets nieuws: PC Caritas wordt een nieuw soort openbare ruimte in een bestaande constructie; het congrescentrum in Plasencia is niet alleen meer een plaats om conferenties te houden; het plein in Tirana wordt een hal, een ruimte om doorheen te lopen, een plek om te zitten en te spelen en vele andere activiteiten te organiseren; het gebouw in Berlijn bestaat uit verschillende volumes die op verschillende manieren toegepast kunnen worden; en de galerijen in Bordeaux, die het volume, het licht en de luchtcondities van de appartementen vergroten, kunnen op veel verschillende manieren door de bewoners worden gebruikt.
 

architecten de vylder vinck taillieu:
"Wat gebeurt er als een gebouwde omgeving die zijn betekenis en doel heeft verloren niet wordt opgeknapt voor een ander doel of functionaliteit en dus naar verwachting zal worden afgebroken? En wat gebeurt er als dat gebouw gewoon behouden blijft en wordt omgevormd tot een experimentele ruimte om andere manieren van leven te herontdekken, te onderzoeken en te definiëren?". architecten de vylder vinck tailleu redde het Sint-Jozef gebouw op de campus van het psychiatrisch centrum van de sloop en transformeerde het tot een activiteitenzone voor patiënten, bezoekers en medewerkers. 


51N4E; Anri Sala; Plant en Houtgoed en iRI:
"De groene gordel van het plein werd behandeld als het begin van een stadsbos, het beginpunt van een overdenking van de hele stad als stedelijk ecosysteem. Het plein werd benaderd als onderdeel van een metabolisme, dat bijdraagt aan de verbetering van het milieu en zich bewust is van de verschillende verbindingen met zowel de directe al s de meer afgelegen omgeving.”

 

In april zal de jury de 5 projecten een bezoek brengen om de prijswinnaar en de winnaar van de prijs voor opkomend architect te selecteren. Zij zullen eind april worden bekendgemaakt. De jury bestaat uit Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita en Frank McDonald.

De prijsuitreiking vindt plaats op 7 mei 2019 in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona. Houd de datum vrij voor de lezingen, debatten, opening van de tentoonstelling en het evenement met de juryleden, winnaars, finalisten en andere gasten en vertegenwoordigers. Van 9 t/m 19 mei, tijdens de EU Mies Architecture Days, zullen de bouwwerken van de vier finalisten, de winnaar en de opkomend architect hun deuren openen voor alle bezoekers die ter plaatse kennis kunnen maken met de architecten en degenen die betrokken zijn bij de organisatie van de prijs.

383 projecten werden genomineerd voor de Mies van der Rohe Awards, waarvan 21 met een Belgische stempel. Zeven Belgische projecten haalden de shortlist van 40 kanshebbers. 

 

Bron: Fundació Mies van der Rohe
Deel dit artikel:
Onze partners