Architecten Demeestere + Garmyn & Partners vullen historische site in met woonzorgproject La Peregrina

Het Oost-Vlaamse Ronse mag zich opmaken voor een boeiend project van de hand van Architecten Demeestere + Garmyn & Partners. Het bureau renoveert enerzijds de beschermde stadsvilla Woning Van Grootenbruel en roept anderzijds 34 nieuwe assistentiewoningen en 13 appartementen in het leven. 

De Villa herbergt een restaurant en verschillende polyvalente ruimtes. Achter het bestaande gebouw en doorheen de site worden verschillende gebouwen opgetrokken die samen 34 assistentiewoningen en 13 appartementen tellen.

 

Organische inplanting

Het behoud van de erfgoedkundige waarde van de Villa is één van de basisuitgangspunten van het project. Het ontwerp respecteert de historische waarde en de impact van het domein en tuin op de omgeving. de nieuwe volumes situeren zich achteraan met een organische inplanting doorheen de site, met als resultaat een aangenaam binnengebied. Deze volumes hebben een strakke en hedendaagse vormentaal.

 

Historische glorie

“De moeilijke maar correcte keuze voor de achterliggende inplanting van de hedendaagse volumes komt het behoud van het parkaspect ten goede. De uitdaging bestond erin de historische glorie van het  beschermde gebouw te recupereren in functie van een doordachte inplanting van de nieuwe gebouwen. Het project zet de lijn van de geschiedenis verder zonder deze af te breken en integreert deze in de toekomst van het monument,” klinkt het bij het bureau.

 

Stedelijke elementen

De site omvat gedifferentieerde zones, elk met een eigen identiteit. Dat biedt de kans om de kleinschaligheid van de leefbare stad te projecteren op het ruime gebied begrensd door de perimeters van de site. De nieuwe gebouwen gaan in dialoog met het monument en ondersteunen zo de verweving met de stad, in de vorm van verschillende stedelijke elementen die doorheen de site waaieren.

 

Ecologie

Samen met het streven naar een totale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, vormen duurzaamheid en ecologie één van de belangrijke pijlers van het ontwerp. Zo wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en emissievrije materialen. Daarnaast besteedt de bouwmethodiek ook bijzondere aandacht aan de bescherming en het behoud van de monumentale bomen in het park. 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners