Architectura.be brengt gezelschapsspel rond architectuur uit

Het is nog lang, maar als je met Kerstmis niet weet wat kopen, hier alvast een gouden tip: het gezelschapsspel Architectuur-Expert, een spel met 400 vragen over Belgische, Europese en wereldarchitectuur. Een spel voor en door architectuurliefhebbers. Voor het bedenken van 400 architectuurvragen kunnen we uw hulp immers gebruiken en hebben we bovendien een mooie beloning veil.

Het is nog lang, maar als je met de Kerstdagen niet weet wat kopen hebben we alvast een gouden tip: het gezelschapsspel Architectuur-Expert, een kennisspel met 400 vragen over Belgische, Europese en wereldarchitectuur. Een eenvoudig spel zonder spelbord en daardoor goedkoop en compact. Een spel voor en door architectuurliefhebbers. Voor het bedenken van 400 architectuurvragen kunnen we uw hulp immers gebruiken en hebben we bovendien een mooie beloning veil.

Het Expert-spel is een uitvinding van Redactiebureau Palindroom dat ook verantwoordelijk is voor www.architectura.be. Het spel is enigszins vergelijkbaar met Trivial Pursuit met dat verschil dat er geen spelbord nodig is. Het spel bestaat enkel uit 100 kaarten met telkens vier vragen, een set van 60 plastic fiches en twee dobbelstenen. De primeur voor het Expert-Spel was voor Stad Hasselt dat eind 2011 5000 exemplaren liet drukken van Hasselt-Expert. De kans is groot dat eind dit jaar ook een of meer andere Vlaamse steden een eigen Expert-spel zullen hebben.  Het spel leent zich evenwel niet enkel voor steden, maar ook voor heel specifieke doelgroepen. Zoals bijvoorbeeld architecten, architectuurliefhebbers en architectuurstudenten die hun architectuurkennis tegen elkaar kunnen uitspelen in het spel Architectuur-Expert dat in principe op het einde van dit jaar zal uitkomen. De vragen zullen verdeeld worden in vier categorieën: Belgische architectuur, Europese architectuur, wereldarchitectuur en ten slotte materialen en technieken.


Gezocht: architectuurvragen

We kunnen zeker nog hulp gebruiken bij de samenstelling van de vragen. Iedereen die ons minstens 8 bruikbare vragen opstuurt, krijgt alvast een exemplaar cadeau, wordt vermeld op de speldoos én maakt kans op een boekenbon van 100 euro. 

Een vraag is bruikbaar als hij niet te gemakkelijk maar ook niet te moeilijk is, als hij niet te lang is en als er slechts één eenduidig antwoord op te geven is.


Enkele voorbeelden?

1) Hoe heet het Brussels bureau van o.m. Ivo Vanhamme dat genomineerd werd voor een WAF-award in Barcelona voor de bibliotheek van Dendermonde?
2) Wat is sinds 2009 de nieuwe naam van het vroegere architectenbureau FDA?
3) Welke voormalige Miss België trouwde met architect Juul Vanleysen van Holistic Architecture?
4) Welke Zwitserse architect mocht in 2011 het Serpentine Pavillion in Londen ontwerpen?
5) Welke Zuid-Europese architect heeft het nieuwe trein- en metrostation van Ground Zero ontworpen?
6) Welk Aziatisch bureau won in 2010 de Pritzker Price?
7) In 2011 werd in Genk gestart met de werken van een nieuw kantoorgebouw, ontworpen door een beroemde Zwitserse architect. Welke?
8) Hoe heet het betonkernactiveringsysteem van Echo?
9) Onder welke merknaam staan de kalkzandsteenblokken van Xella bekend?
10) Welke baksteenfabrikant en isolatiefabrikant ontwikkelden samen het massiefpassiefsysteem? 


Zie jij het zitten om ook 8 of meer van dergelijke vragen te bedenken? Stuur ze voor 10 augustus door naar info@architectura.be. Als de vragen bruikbaar zijn, krijg je alvast een gratis exemplaar van het spel en misschien win je ook wel een boekenbon.


Oplossingen?

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de oplossingen op bovenstaande vragen, hier zijn ze:
1) BOB361
2) Osar
3) Brigitta Callens
4) Peter Zumthor
5) Santiago Calatrava
6) SANAA
7) Mario Botta
8) ClimaDeck
9) Silka
10) Recticel en Wienerberger Deel dit artikel:
Onze partners