ArQ realiseert voor zorgorganisatie Havenzate compacte en uitgebalanceerde nieuwbouw met rustgevende binnentuin

© arQ
© arQ
© arQ

Bewoners van Havenzate - een organisatie in Veurne die verschillende woonvormen aanbiedt aan volwassenen met  een handicap - hebben recent hun intrek genomen in een gloednieuwe faciliteit. Na ongeveer anderhalf jaar bouwwerkzaamheden is het nieuwe ondersteuningscentrum, dat perfect is afgestemd op zowel privacy als sociale interactie, klaar voor gebruik. Architectenbureau arQ bedacht een zeer compact en duurzaam ontwerp met flexibele publieke ruimtes en veel zicht en licht naar de groene omgeving. Intern werden een centrale groenruimte met een vide en lichtstraat geïntegreerd.

Havenzate vzw functioneert als een ondersteuningscentrum voor de opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap, waarbij diverse woonvormen met individuele en groepsbegeleiding worden aangeboden. De nieuwe wooneenheid bestaat uit 23 kamers verdeeld over twee verdiepingen, elk grenzend aan een gemeenschappelijke ruimte. Met in totaal vier eetkamers waar bewoners samenkomen, twee zitkamers en een aangepaste rustkamer voor ontspanning, biedt het centrum een uitgebreid scala aan sociale ruimtes.

Centraal in het complex bevindt zich een opvallende 'wintertuin', een binnentuin die dient als natuurlijke buffer tussen de verschillende woon- en slaapkamers. Het natuurlijke daglicht dat door de schuine dakramen binnenvalt, gecombineerd met de groene omgeving rondom het gebouw, zorgt voor een rustgevende sfeer. De open indeling van de ruimtes, samen met comfortabele privékamers, wordt zowel door het personeel als de bewoners hoog gewaardeerd vanwege de ideale balans die het biedt.

Bron: arQ
Deel dit artikel:
Onze partners