AUDITORIUM-lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design 2009/2010

Architectuurfans maken zich op voor het nieuwe programma van de Auditorium-lezingenreeks in het STUK in Leuven. Een strenge selectie van toonaangevende Europese architecten blikt vooruit op de essentie van architectuur. Acht donderdagavonden zoomen zij in op enkele sleutelprojecten binnen hun recente oeuvre en geven telkens hun persoonlijke kijk op hedendaagse architectuur.

8 donderdagen telkens om 20u
STUK | Naamsestraat 96 | 3000 Leuven
Organisatie: Stad en Architectuur i.s.m. STUK Leuven


do 15.10.09
Grafton architects (IRE) | “De Bucconi universiteit in Milaan en andere projecten”

Yvonne Farrell en Shelley McNamara gaven met hun gevoelige kijk op hedendaagse architectuur en de no-nonsense aanpak die hun bureau eigen is, vorm aan een emblematisch gebouw dat verrast door zijn frisse ruimtelijke kwaliteiten. De Luigi Bocconi Universiteit (zie foto)  won de World Building of the Year in 2008 en stond op de shortlist voor de Mies van der Rohe award 2009.
do 29.10.09

l’Escaut architectes (B) | “Un collectif d’architectures?”
Met hun ontwerp voor het fotografiemuseum in Charleroi haalden ze de nationale pers, maar l’Escaut doet meer dan bouwen alleen. In hun atelier werken architecten samen met landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen; met scenografen en acteurs; met antropologen en sociologen. Dit veelvoud aan invloeden voedt hun werk en inspireert elke vorm van onderzoek, of dit nu theoretisch is, technisch of ontwerpmatig.

 

do 19.11.09
Archipl architecten (B) | “De Geschikte Plek”

Archipl Architecten, het ontwerpteam van Patrick Lefebure, springt in het oog door onder meer zijn visie op de site Dr. Guislain, de herbestemming van de Stassano melkfabriek in Eeklo, en sociale lofts in De Nieuwe Molens. Steeds opnieuw geeft hij vorm aan gebouwen die discreet aanwezig zijn, met uitgesproken respect voor hun context van mens en omgeving. Patrick Lefebure werkt vaak samen met kunstenaars, onder wie Thierry De Cordier.

do 17.12.09
Jakob + Macfarlane (F) | “Recent werk”

Als medeoprichters van het kritisch architectuurcollectief ‘PéRIPHéRIQUES’ zorgen Dominique Jakob en Brendan Macfarlane al meer dan tien jaar voor een nieuwe wind door de Parijse architectuurscène. Met de aankleding van het restaurant ‘Chez Georges’ in het Centre Pompidou en de nieuwe dokken aan de Seine willen ze bestaande monumenten re-interpreteren en integreren in de hedendaagsheid van de metropool.

do 25.02.10
Hermann Kaufmann (A) | “Ecologisch bouwen met hout”

Hermann Kaufmann is in Europa één van de pionieren op gebied van bouwen in hout. Zijn werk, dat traditionele materialen en technieken combineert met een zeer hedendaagse vormentaal, wordt algemeen aanzien als maatstaf voor het energietechnisch en ecologisch bouwen van de 21ste eeuw. Het ondogmatisch materiaalgebruik en de verantwoordelijke omgang met de natuur en het landschap staan hierbij centraal.

do 11.03.10
Studio up! (HR) | “Flashbacks”

Dit jong, fris en dynamisch bureau bestaat nauwelijks 6 jaar, maar plaatste met zijn heldere, verrassende architectuur, Kroatië meteen op de architectuurkaart van Europa. Hun ontwerp voor het Gymnasium 46°09’N/ 16° 50’E in Koprivnica werd in 2009 bekroond met de speciale vermelding van de Mies van der Rohe award voor aanstormend talent.

do 25.03.10
Merkx + Girod architecten (NL) | “Recente werken”
Evelyne Merkx, interieurarchitecte en Patrice Girod, architect, beheersen dankzij een multidisciplinair team het hele spectrum van de (interieur)architectuur. Hun werk wordt gekenmerkt door de grote coherentie tussen de ruimte en haar invulling, waarbij een analytische benadering van de ontwerpopgave gecombineerd wordt met een grote liefde voor detail, materiaal, kleur, samenhang, kwaliteit en elegantie. De tot boekhandel omgebouwde Dominicanerkerk in Maastricht en het interieur van de Hermitage in Amsterdam leverden hen tal van prijzen en publicaties op.

do 29.04.10
Henning Larsen Architects (DK) | “Design, detail, duurzaamheid”

Na 50 jaar praktijk is Henning Larsen een gevestigde waarde geworden zowel in Denemarken als in de rest van Europa. In zijn bureau, dat volgens het Scandinavisch principe een horizontale structuur verenigt met een dynamische ontwerpaanpak en een grote gevoeligheid voor duurzaam bouwen, verdienden vele jonge Deense architecten zoals o.a. Dorte Mandrup en Bjarke Ingels (PLOT) hun eerste sporen. Zijn operagebouwen zoals die in Kopenhagen of Uppsala waren een inspiratiebron voor verschillende andere cultuurhuizen in Scandinavië en West-Europa.

praktisch
WAAR: auditorium, kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 leuven
WANNEER : do 19 februari 2009
AANVANG: 20u stipt
RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
INKOM: 7 €, abonnement 49 € | leden Stad en Architectuur of STUK kaart 5 €, abonnement 30 € | studenten 3 €, abonnement 20 €
INFO: www.stadenarchitectuur.be| info@stadenarchitectuur.be | 016 22 22 39

AUDITORIUM is een coproductie van Stad en Architectuur en Kunstencentrum STUK. Dit initiatief geniet de steun van de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Sponsor: Febelcem. Mediapartner: A+, Belgisch tijdschrift voor architectuur

Deel dit artikel:

Onze partners