B-architecten rondt eerste fase renovatie Museum Elsene af

Het Museum van Elsene viert dit jaar zijn 130ste verjaardag. Sinds 2018 ondergaat het museum een grondige renovatie. De eerste fase – naar een ontwerp van B-architecten – bereikt nu haar eindfase. B-architecten voorzag het museum van een volledige herinrichting van de ontvangstruimte en de balie en breidde het museum uit met onder meer een polyvalente ruimte, technische ateliers en een museumshop en -café. De tweede fase – in handen van Trio Architecten – zal ervoor zorgen dat het museum in de toekomst beantwoordt aan alle normen op het vlak van conservering, veiligheid en energiebeleid. In 2024 zal het Museum van Elsene opnieuw de deuren openen voor het grote publiek. Om haar 130ste verjaardag te markeren, licht het museum nu al een tipje van de sluier op.

De renovatie van het Museum van Elsene is opgesplitst in twee grote fasen, waarvan de eerste – die nu zo goed als voltooid is – gericht is op het optimaliseren van de omstandigheden waarin het publiek wordt ontvangen.

Daarvoor zorgde B-architecten voor de volledige herinrichting van de ontvangstruimte en de balie. Dit moet zorgen voor een betere doorstroming van het steeds talrijkere publiek en voor het bezoekerscomfort. De nieuwe museumtoegang – die verandert van ‘muizengat’ naar een ruime, lichte hal – bevat nieuwe faciliteiten zoals een café, dat uitkomt op een zonnig terras, en een shop. Ook de vestiaires en de sanitaire ruimten worden volledig gerenoveerd.

In deze fase werd ook de uitbreiding van het museum aangepakt. Dankzij een historisch legaat werd het gebouw op nummer 75 van de Jean Van Volsemstraat in 2009 eigendom van het museum. Om de harmonie van de straat niet te verbreken heeft B-architecten ervoor gekozen de gevels te bewaren, maar binnenin werden alle vertrekken grondig heringedeeld. Dankzij deze uitbreiding beschikt het museum voortaan over een polyvalente ruimte, didactische ruimte, een technische ruimte, technische ateliers. Er is ook een rustig terras ingericht dat toegang biedt tot een tweede tuin. Deze nieuwe, groene buitenruimte wordt hoofdzakelijk gezien als een plek waar de bezoekers zich kunnen ontspannen.

 

Coherent geheel zorgt voor gastvrij museum

“Het Brusselse Museum van moderne kunst van Elsene bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een 19de-eeuws slachthuis, een oude feestzaal, een vleugel uit de jaren 1970 en een aanpalend politiekantoor. Om dit amalgaam om te vormen tot een coherent geheel werd een nieuw doorgangsgebied gecreëerd, waardoor de verschillende gebouwen met elkaar worden verbonden en samengesmolten tot een gastvrij museum. Op die manier ontstaat een nieuwe meerwaarde voor de site zelf, de bezoekers en ook voor de buurtbewoners. De kern van dit doorgangsgebied omvat de hal, de balie, de boekhandel en een nieuw café. De ruimten worden zo ingericht dat een flexibele indeling van de tijdelijke en permanente tentoonstellingsruimten mogelijk wordt. Dankzij het geactualiseerde concept van de buitenruimte wordt een aangename stedelijke omgeving gecreëerd, waar de bezoekers voor of na hun bezoek tijd kunnen doorbrengen. In het voormalige politiekantoor worden een didactische ruimte, een polyvalente zaal, ateliers en kantoren ondergebracht”, aldus B-architecten.

 

Maximaal energierendement

De tweede fase van de werkzaamheden, die nog dit jaar zal aanvatten, omvat de meer technische renovatie die ervoor zal zorgen dat het museum in de toekomst beantwoordt aan alle normen op het vlak van conservering, veiligheid en energiebeleid.

“Om het gebruik van technologische middelen te beperken (low-tech) en te streven naar een gebouw dat zo energie-efficiënt en zo eenvoudig mogelijk is qua gebruik en onderhoud streven we naar een maximaal energierendement. Concreet betekent dit dat de meeste gebouwen waaruit het museum bestaat, worden bedekt onder een isolerende laag en dat de reeds aanwezige technieken worden geoptimaliseerd. Op het dak worden zonnepanelen geïnstalleerd. Voorts omvat het project ook de inrichting van het plein voor het museum en die van de tuin achter het nummer 75, zodat die voortaan ter beschikking zullen staan van het museum en zijn bezoekers. Ten slotte zal ook de afwerking binnenin ertoe bijdragen dat het museum na zijn heropening optimaal kan functioneren”, aldus Trio architectuur.


Het Museum van Elsene zal in 2024 opnieuw de deuren openen. 

Bron: Museum van Elsene
Deel dit artikel:

Onze partners