Bakboordstuurboord: stalen trapstructuur (Luc Deleu & T.O.P. office)

Voor de tentoonstelling 'Future Plans' (2020-21 VAi in DE SINGEL) nodigden de curatoren Peter Swinnen & Anne Judong T.O.P. office uit om een nieuw werk te maken als de cumulatie van een halve eeuw praktijk. De stalen trapsculptuur, getiteld 'Bakboordstuurboord' geldt als het ultieme future plan.

Schaal & Perspectief

Vanaf 1980 voert Deleu een onderzoek naar de veranderende dimensies van objecten, figuren en gebouwen onder de noemer Schaal & Perspectief. Deleu speelt met het klassieke idee van de schaal van dagelijkse objecten door de ervaring van het verschil tussen het horizontale en verticale vlak te benadrukken.

 

Bakboordstuurboord

In het werk Bakboordstuurboord komt het spel van schaal en perspectief tot een hoogtepunt door het kantelen van een trapsculptuur. Een identiek horizontaal en verticaal trapvlak worden aan elkaar gekoppeld en zijn visueel te onderscheiden via de kleuren rood en groen. De betreedbare stalen trap is een hergebruik van een trapdetail uit Barcelona Towers 1989-92, een monumentaal voorstel voor een appartementencomplex in Barcelona in de vorm van twee identieke torens, één staande en één liggende.

 

1:1 installatie

In 1991 bouwde T.O.P. office een houten 1:1 schaalmodel van deze trap in opdracht van het Kröller-Müller Museum. Als uitloper van de tentoonstelling Future Plans wordt de installatie herwerkt tot een toegankelijke trapsculptuur. Bakboordstuurboord is een verdere uitpuring van de gekantelde trap waarbij er een doorgedreven aandacht is voor de perspectiefwerking en de sculpturale kwaliteiten van het geheel. Er wordt een leuning en balustrade aan het ontwerp toegevoegd waardoor de trap de toegevoegde waarde van observatiepost of mirador krijgt over de Ring.

 

Opdracht en bestemming

De installatie werd gemaakt in het kader van de tentoonstelling Future Plans die in 2020-2021 te bezichtigen was in De Singel.

Bakboordstuurboord werd verworven door de stad Antwerpen voor de collectie Kunst in de Stad. De stalen trapsculptuur krijgt vanaf 2023 een permanente locatie op de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid te Antwerpen. In tussentijd kan je het werk bewonderen op het Stynen-terras op de campus van De Singel.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners