Balkrishna Doshi bekroond met RIBA Gold Medal 2022

De Indiase architect Balkrishna Doshi is zopas bekroond met de RIBA Gold Medal 2022, die wordt uitgereikt door het Royal Institute of British Architects. In 2018 ging Doshi ook al aan de haal met die andere prestigieuze architectuurprijs: de Pritzker Prize. 

De Gold Medal wordt persoonlijk goedgekeurd door de Britse Queen en wordt toegekend aan een persoon of groep van personen die een uitgesproken invloed heeft gehad op de vooruitgang in de architectuur.  

Geboren in Pune, India in 1927, begon Doshi zijn architectuurstudies in het jaar van de onafhankelijkheid van zijn land: 1947. Na een periode in Londen, verhuisde hij naar Frankrijk om te werken onder Le Corbusier. Van daar keerde hij terug naar India om de projecten van Le Corbusier in Chandigarh en Ahmedabad te overzien. Later werkte Doshi samen met Louis Kahn aan het Indian Institute of Management in Ahmedabad.

Sinds de oprichting van zijn praktijk Vastushilpa in 1956, combineert Doshi de stijl van zijn twee moderne leermeesters met een lokale gevoeligheid. Een van de beste voorbeelden van zijn stijl is wellicht zijn eigen studio, gekend als Sangath, waar hij opvallende betonnen gewelven combineert met tuinen, verzonken gemeenschappelijke ruimtes en waterpartijen.

In 1978 stichtte Doshi de Vastushilpa Foundation for Studies and Research in Environmental Design om plannen en ontwerpen te ontwikkelen aangepast aan de Indische culturele context. Doshi maakte er zijn levensmissie van om woningen te realiseren voor de lagere sociale klassen. De apotheose hiervan is wellicht de Aranya Low Cost Housing-ontwikkeling in Indore. Opgeleverd in 1989, voorziet dit netwerk van huizen, koeren en straatjes, 80.000 mensen met een laag tot gemiddeld inkomen van een degelijk onderkomen. Hij werd hiervoor al bekroond met de 1993-1995 Aga Khan Award for Architecture.

"Met een 70-jarige carrière en meer dan 100 gebouwde projecten, heeft Balkrishna Doshi de richting van de architectuur in India en de aangrenzende regio's beïnvloed, zowel door zijn praktijk als door zijn onderwijs. Zijn gebouwen combineren baanbrekend modernisme met de lokale cultuur, geïnspireerd door een diepe waardering van de tradities van India's architectuur, klimaat, lokale cultuur en ambacht. Zijn projecten omvatten administratieve en culturele faciliteiten, woonontwikkelingen en residentiële gebouwen. Hij is internationaal bekend geworden door zijn visionaire stedenbouwkundige projecten en sociale woningbouw, maar ook door zijn werk op het gebied van onderwijs, zowel in India als als gasthoogleraar aan universiteiten over de hele wereld", klinkt het bij het RIBA. 


"Ik ben enorm vereerd"

"Ik ben aangenaam verrast en enorm vereerd om de Royal Gold Medal van de Koningin van Engeland te mogen ontvangen. Het nieuws van deze onderscheiding bracht herinneringen naar boven aan mijn tijd met Le Corbusier in 1953, toen hij net het nieuws had vernomen dat hij de Royal Gold Medal had gekregen. Ik herinner me nog levendig zijn opwinding om deze eer van Hare Majesteit te ontvangen. Hij zei metaforisch tegen me: 'Ik vraag me af hoe groot en zwaar deze medaille zal zijn'. Vandaag, zes decennia later, voel ik me echt overweldigd om dezelfde onderscheiding te krijgen als mijn goeroe, Le Corbusier - als eerbetoon aan mijn zes decennia praktijk. Ik wil graag mijn oprechte dankbaarheid uiten aan mijn vrouw, mijn dochters en bovenal mijn team en medewerkers bij Sangath", laat Doshi optekenen in een reactie. 

Bron: Archdaily, RIBA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage