BBA Social Engagement: eervolle vermelding voor CRU! Architecten

CRU! Architecten kreeg op de Belgian Building Awards een eervolle vermelding in de categorie Social Engagement. Het bureau is ontstaan uit de vzw Bamboostic die in 2003 opgericht werd door Sven Mouton en Hilde Duerinck. Deze vzw leert de plaatselijke bevolking in Cambury, in het Atlantische regenwoud in Brazilië, op een correcte manier te bouwen met bamboe.

In Cambury gebruiken ze al bamboe, maar vaak op de verkeerde manier of de verkeerde soort. Door gebrek aan bouwkennis en financiële middelen zijn de huizen nu vaak in zeer slechte staat. Met enkele simpele regels en technieken kan de lokale bevolking op een duurzame manier huizen bouwen. Bamboe kan er gratis gekapt worden in het woud waardoor er meer geld kan gaan naar afwerking. De aarde kan gebruikt worden om rammed earth muren mee te maken.

 

Realisaties

Tussen 2004 en 2006 heeft de vzw samen met vijftien ongeschoolde werkers gewerkt aan een brug, winkeltje en gemeenschapscentrum van 172 m² in bamboe en geramde aarde. De jaren nadien werden er door jonge architecten die een ervaring in het buitenland en met bamboe wilden opdoen nog extra opslaglokalen, een computerlokaal en een kantoor bijgebouwd. CRU! Architecten zorgde voor accommodatie, subsidies en contact met overheden.

 

Nieuw project

Momenteel werkt het bureau aan een nieuw project voor een bakkerij in het centrum. Momenteel is die er niet en (ver)koopt men voornamelijk geïndustrialiseerd wit brood. Dit project richt zich vooral op de vrouwen in de gemeenschap. Zij krijgen een cursus bakken, inclusief administratie gesponsord door de gemeente. In de bakkerij zullen ze naast brood ook confituren en cakes verkopen.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: CRU! Architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage