Belgisch ontwerpbureau SBE wint Architizer A+ Award met fietsbrug over de Leie

© Jorn Jansoone
© Jorn Jansoone
© Jorn Jansoone
© Jorn Jansoone
© Jorn Jansoone
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Het Belgische ingenieurs- en ontwerpbureau SBE heeft internationale erkenning gekregen voor hun ontwerp van de Vlasbrug, een innovatieve fietsbrug over de Leie. Het ontwerp won de prestigieuze Architizer A+ Award in de categorie 'Transportinfrastructuur'. De prijs, een initiatief van architectuurplatform Architizer, is een grote erkenning in de internationale architectuurwereld en wordt bepaald wordt door een publieksstemming en een internationale vakjury. Voor deze twaalfde editie werden projecten beoordeeld uit meer dan 80 landen.

De Vlasbrug van SBE maakt deel uit van het grotere Seine-Schelde project dat de binnenvaart in Vlaanderen wil verbeteren. Het ontwerp integreert naadloos met de natuurlijke en toeristische omgeving van de regio. De ingenieurs kozen voor een organisch, S-vormig tracé, waarbij zowel stalen als betonnen constructies werden gebruikt. Het ontwerp zorgt ervoor dat de brug bijna onzichtbaar 'verdwijnt' in het omliggende landschap, terwijl het tegelijkertijd een veilige en aangename route biedt voor fietsers en voetgangers langs de Leie.

Optimale balans

De innovatie gaat verder dan alleen de vorm. Het team van SBE heeft een parametrisch geometrisch model gebruikt tijdens de ontwerpfase, wat hen toestond verschillende ontwerpopties snel te beoordelen en aan te passen. Dit heeft geleid tot een optimale balans tussen structurele integriteit, kosten, en materiaalgebruik. Het project toont SBE's vermogen om de uitdagende evenwichtsoefening tussen architectonische schoonheid en technische eisen uitstekend te beheersen, wat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van duurzame en esthetische openbare infrastructuur in Vlaanderen en daarbuiten.

Internationale erkenning

De erkenning van de Vlasbrug door Architizer benadrukt het belang en de impact van kwaliteitsarchitectuur in het verbeteren van openbare ruimte en het promoten van duurzaamheid. Met deze prijs zet SBE niet alleen zichzelf op de kaart, maar ook de Belgische architectuur, die wereldwijd steeds meer aandacht krijgt voor zijn bijdrage aan de publieke en ecologische infrastructuur.

Bron: Architizer & SBE
Deel dit artikel:
Onze partners