Belgische projecten genomineerd voor Dezeen Awards 2020

De Britse architectuursite Dezeen heeft zopas de longlist bekendgemaakt voor de Dezeen Awards 2020. Ook vier Belgische projecten zijn in de running. De Dezeen Awards zijn dit jaar aan hun derde editie toe. Ze bekronen de beste architectuur-, interieur- en designprojecten in de wereld, alsook de bureaus en individuen die het beste werk voortbrengen. De shortlist wordt bekendgemaakt in september.

Op de longlist prijken 302 projecten die kans maken om een Dezeen Award in de wacht te slepen in twaalf categorieën. De genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 4.300 inzendingen uit 85 landen. Ook vier Belgische projecten maken kans op een prijs. De volledige longlist kan je bekijken op Dezeen.


Brandweerkazerne, Happel Cornelisse Verhoeven

In de categorie ‘Civic Bulding’ haalde de brandweerkazerne in Wilrijk van het Nederlandse Happel Cornelisse Verhoeven de longlist. Het gebouw bestaat uit een hybride draagconstructie met een centrale trap die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt en zorgt voor een vlotte afwikkeling tijdens een interventie-oproep. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de tektonische afleesbaarheid van de gevels die uitdrukking geven aan de typologische stapeling van remise, woonhuis en toren. Het monochrome karakter zorgt voor een herkenbaar signalement in de wijk, een ‘architecture parlante’ waarbij vorm en verschijning onherroepelijk herinneren aan de functie van het gebouw en de taak van de gebruikers.


Notaris Van Damme, Govaert & Vanhoutte Architects

In de categorie ‘Business Building’ maakt Notaris Van Damme van Govaert & Vanhoutte Architects kans op een award. Dit complex is ontworpen rond een reeks auditoriums, vergaderzalen en open en gesloten kantoorruimtes. De functionele benadering krijgt een esthetische vertaling door het gebouw te reduceren tot zijn naakte essentie. Het minimale ontwerp is gecombineerd met warmte, met een nadruk of lijnvorming en proporties. De materialen die binnen en buiten domineren zijn glas en beton. In het interieur balanceren warme en zachte materialen de betonnen elementen uit.


WOI-tentoonstellingsbunker, aNNo architecten

In de categorie ‘Small Building’ is aNNo architecten genomineerd met de WOI- tentoonstellingsbunker in de Oostendse duinen. De combinatie van beschadigd beton en oude bakstenen bewaard uit WOI en nieuwe bakstenen muren en trappen geven het gebouw zijn uitzonderlijke architecturale flair en universele aantrekkingskracht. Vandaag is de bunker deel van een unieke tentoonstelling die het dagelijks leven van Duitse soldaten aan de Belgische kust belicht.

 

Fietsen door de bomen, BuroLandschap en De Gregorio & Partners

In de categorie ‘Infrastructure Project’ is Fietsen door de bomen in Hechtel-Eksel van BuroLandschap en De Gregorio & Partners genomineerd. Het Limburgse fietsroutenetwerk werd in 2019 naar een nog hoger niveau getild. Letterlijk en figuurlijk. Na Fietsen door het Water – in Bokrijk - opende Toerisme Limburg Fietsen door de Bomen, een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 m – die geleidelijk stijgt (3 tot 4 %) tot 10 m hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage