Belgische winnaar op Wienerberger Brick Award 2016

Op de Wienerberger Brick Award 2016 kwam in de categorie "Publiek Gebruik" het auditorium van AZ Groeninge van architect Bert Dehullu als Belgische winnaar uit de bus. De prijzen werden uitgereikt in de volgende categorieën: Residentieel Gebruik, Openbaar Gebruik, Renovatie, Stedelijke Invulling, en Speciale Oplossing. In totaal werden meer dan 600 projecten uit 55 landen ingestuurd, een nieuw deelnemersrecord.

Het auditorium van het AZ Groeninge gezondheidscentrum in België is de winnaar in de categorie Publiek Gebruik. Terwijl het hoofdgebouw gekenmerkt wordt door een traditioneel ontwerp, werd er een contrasterende structurele verpakking bedacht voor het nieuwe auditorium. Het lijkt te verzinken in het glooiende terrein, met een kant die uitsteekt over de rand. Ruwe bakstenen omhullen de gebogen gevel. “De bakstenen werden verticaal geplaatst om de lintachtige curve van het gebouw te benadrukken,” zo legt architect Bert Dehullu uit.

 

Andere winnaars

Dit jaar werd aan twee projecten de ‘Grand Prize’ toegekend. Een van deze prijzen ging naar het kantoorgebouw 2226 van architect Dietmar Eberle, dat gelegen is in Lustenau. De tweede ‘Grand Prize’ winnaar, House 1014 in het historische stadscentrum van Granollers (Barcelona), is een uitstekend voorbeeld van hoe men de nog beschikbare ruimtes kan gebruiken in stedelijke gebieden. Termitary House in Vietnam won de prijs in de categorie Residentieel Gebruik. De winnaar in de categorie Renovatie is het Marilia Project in São Paulo, Brazilië. De 'Special Prize' ging naar het architectenduo Duplex uit Zwitserland voor het project Cluster House in Zürich.

 

Toekomstgerichte projecten

De Wienerberger Brick Award biedt sinds 2004 een uniek platform voor de erkenning van uitmuntende baksteenarchitectuur van internationale kwaliteit. Het gebruik van Wienerberger producten is geen beslissende factor voor deelname. "Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en het internationale karakter van de inzendingen van dit jaar. Ze illustreren hoe aangepaste architectuurconcepten kunnen leiden tot unieke en toekomstgerichte projecten – zelfs onder extreme klimatologische of ruimtelijke omstandigheden. De innovatieve winnende projecten benadrukken zo de uiteenlopende toepassingsmogelijkheden van bakstenen als bouwmateriaal," aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage