Blinkende museumkast rond Schöniger speer

Aan de rand van de Duitse stad Schoningen, midden in een bruinkoolwinningsgebied, situeert zich de vindplaats van een wereldsensatie uit het stenen tijdperk: de Schöninger speer, het oudste volledige jachtwapen ooit gevonden. Bovenop de site verscheen dit jaar Paläon, een iconisch onderzoeks- en ervaringscentrum van het Zwiterse Holzer Kobler Architekturen. Het gebouw is bekleed met ALUCOBOND ® Reflect en is zo de spiegel geworden van een historisch beladen landschap.
Aan de rand van de Duitse stad Schoningen, midden in een bruinkoolwinningsgebied, situeert zich de vindplaats van een wereldsensatie uit het stenen tijdperk: de Schöninger speer, het oudste volledige jachtwapen ooit gevonden. Bovenop de site verscheen dit jaar Paläon, een iconisch onderzoeks- en ervaringscentrum van het Zwiterse Holzer Kobler Architekturen. Het gebouw is bekleed met ALUCOBOND ® Reflect en is zo de spiegel geworden van een historisch beladen landschap.Van ver zichtbaar torent het nieuwe onderzoeks- en ervaringscentrum uit boven zijn omgeving. Zoals gelaagde aarde stijgt het bouwvolume boven de natuurlijke lagen uit en bakent zo de plaats af als verwijzing naar de belangrijke archeologische vindplaats. De futuristische vorm ontwikkelt zich vanaf de horizontaliteit van het landschap in de hoogte en door het frivool verschuiven van volumes zijn er gedifferentieerde binnen- en buitenruimtes ontstaan.

De expressieve ramen die zijn geplaatst tussen de ALUCOBOND Reflect-elementen lijken schaduwen op het gebouw en benadrukken de dynamiek van de architectuur. Dit project is overigens één van de zes genomineerden voor de tweejaarlijkse prijs Verluchte gevel toepassing, een initiatief van de Duitse organisatie VHF (www.fvhf.de).


    

Foto's: Jan Bitter

Deel dit artikel:
Onze partners