BOEK. Piet Oudolf aan het werk | Cassian Schmidt e.a.

Piet Oudolf is een van de meest invloedrijke tuinontwerpers ter wereld. Het lijvige boek "Piet Oudolf aan het werk" is geschreven door zes internationale auteurs die elk vanuit hun eigen werkgebied met Oudolf hebben samengewerkt. Ze delen hun visie en ervaringen, waardoor Oudolf vanuit verschillende hoeken wordt belicht en het beeld van hem steeds completer wordt. Het boek bevat quotes van Oudolf zelf en een interview door Hans Ulrich Obrist, maar de hoofdrol is weggelegd voor zijn werk, de tuinen, de planten en de plannen.

Aan bod komen bekende projecten zoals The High Line in New York, Museum Voorlinden, de tuinen bij galerie Hauser & Wirth in Somerset en Menorca en de tuin bij restaurant Noma in Kopenhagen, maar ook nooit eerder gepubliceerde privétuinen. Oudolf staat bekend om zijn ontwerpen met vaste planten, die zijn gebaseerd op de groeiomstandigheden. Hij heeft een uitgesproken gevoel voor wat een plant haar eigen karakter geeft en welke planten potentieel voor de toekomst uitstralen.

Oudolf deelt zijn kennis graag, evenals zijn beplantingsplannen en plantenlijsten. Zijn plannen, die rijkelijk in het boek zijn opgenomen, zijn allemaal met de hand getekend. Ze zijn vaak zeer gedetailleerd en laten zien hoe Oudolf verschillende planten met elkaar combineert om een harmonieus geheel te creëren. Het is fascinerend hoe hij verschillende kleuren, texturen en hoogtes gebruikt om een gelaagd en dynamisch ontwerp te maken, een ingenieus ritme van rust, verrassing en zogenaamd ‘toeval’.

Een ander belangrijk aspect van Oudolfs werk is zijn gebruik van tijd. Hij houdt rekening met de seizoenen en de veranderingen die zich in de loop van het jaar voordoen. Dit betekent dat zijn beplantingsontwerpen niet alleen mooi zijn in de zomer, maar ook in de lente, herfst en winter. Dit is een belangrijk verschil met veel andere tuinontwerpen, die vooral gericht zijn op de zomermaanden.

Oudolf is ook bekend om zijn gebruik van grassen in zijn ontwerpen. Hij heeft een aantal van de meest spectaculaire graslanden ter wereld gecreëerd, waarbij hij verschillende soorten en hoogtes combineert om een natuurlijke en dynamische uitstraling te creëren. Het is interessant om te zien hoe hij deze grassen gebruikt als een sculpturaal element, waardoor ze een centrale rol spelen in de esthetiek van de tuin.

Het boek “Piet Oudolf aan het werk” is een eerbetoon aan een van de grootste tuinarchitecten van onze tijd. Het is een uitnodiging om zijn werk te ontdekken en te leren van zijn kennis en kunde. Het is een boek voor kenners, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in tuinontwerp en beplanting. Een boek dat inspireert en uitdaagt om anders te kijken naar de natuur die ons omringt.

 

Het boek "Piet Oudolf aan het werk" is uitgegeven door HL Books.

Deel dit artikel:
Onze partners