Britse AL_A gaat hoofdzetel D'Ieteren Group opwaarderen

De hoofdzetel van D'Ieteren Group in de Maliestraat in Sint-Gillis gaat er in de toekomst anders uitzien. De Belgische importeur en verkoper van merken als Volkswagen en Audi stelt een transformatieproject voor om zijn hoofdzetel klaar te maken voor de toekomst en de roots in Brussel te behouden. De D'Ieteren Group lanceerde een ontwerpwedstrijd voor het transformatieproject en daarbij kwam het Britse bureau AL_A kwam als winnaar uit de bus. Bureau Bouwtechniek treedt op als uitvoerend architect. 

De site van de Maliestraat, gelegen in Brussel, bestrijkt 67.000 m² in de dynamische Kasteleinswijk. De site werd vanaf 1906 geleidelijk aangekocht en werd de hoofdzetel van het familiebedrijf en een van de
belangrijkste vestigingen voor zijn automobielactiviteiten. De site herbergde verschillende showrooms en werkplaatsen voor mechanica en carrosserie, evenals de D'Ieteren Gallery - het museum dat de geschiedenis van de Groep sinds zijn oprichting in 1805 vertelt.

Om in te spelen op de groei van de ondernemingen van de Groep en de veranderende stedelijke omgeving, heeft D'Ieteren Group een project gelanceerd om zijn historische site en zijn hoofdkantoor op te waarderen. Op die manier geeft de Groep blijk van zijn engagement om zijn roots in Brussel te behouden en er zijn toekomst verder uit te bouwen.

De transformatie van de site moet duurzaam en multifunctioneel zijn. Er wordt rekening gehouden met de behoeften van de stad in het algemeen en de buurt in het bijzonder, terwijl men trouw blijft aan de oorspronkelijke geest van het gebouw, ontworpen door architect René Stapels. 

Na een ontwerpwedstrijd waaraan enkele vooraanstaande internationale architectenbureaus deelnamen, werd het Britse bureau AL_A geselecteerd om de site te herontwerpen in overeenstemming met de waarden van de Groep D'Ieteren, en tegelijk de grootst mogelijke flexibiliteit te garanderen om tegemoet te komen aan toekomstige behoeften. AL_A is in 2009 opgericht is in 2009 opgericht door RIBA Stirling Prize-winnaar Amanda Levete en is bekend van onder meer de uitbreiding van het Victoria & Albert Museum in Londen, het MAAT-museum in Lissabon en de nieuwe concerthal in Belgrado. Bureau Bouwtechniek treedt op als uitvoerend architect.

Een van hun architecturale doelstellingen voor dit Belgische project bestaat erin de densiteit van de site te verminderen en het stadsblok open te stellen naar het beeld van een internationale groep die openstaat voor de wereld. De site zal kantoren, winkels en voorzieningen omvatten, evenals de D'Ieteren Gallery - terwijl de garageactiviteiten al verhuisd zijn.

Momenteel worden de plannen uitgewerkt en worden technische contacten gelegd met de gemeentelijke en gewestelijke instanties. De komende maanden moet een vergunningsaanvraag worden ingediend.

Bron: Belga, D'Ieteren Group
Deel dit artikel:
Onze partners